Fortsätt till innehållet

Silviakaka

En riktigt god klassiker! Silviakaka är en saftig vaniljkaka som toppas med en krämig glasyr med kokos och smör. Enkelt och gott. Vi har valt att göra en rund silviakaka i springform, men det går lika bra att göra denna kaka i långpanna.

Silviakaka

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1½ dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Glasyr

  • 150 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • ¾ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • äggulor
  • 1¼ dl kokosflingor

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 175°C.
  2. Smöra och bröa en springform (ca 22-24 cm Ø)
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ner vattnet.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Sikta ner blandningen i äggsmeten och vänd ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.
  6. Låt kakan svalna.

Glasyr

  1. Smält smör, socker och vaniljsocker i en kastrull på svag värme. Tillsätt äggulorna och rör om tills krämen tjocknar men se upp så att det inte blir för varmt för då kan krämen spricka. Rör ner 0,75 dl kokos och låt svalna något.
  2. Häll glasyren över kakan och strö över resten av kokosen.
  3. Låt kakan kallna i kylen så glasyren stelnar så får du fina bitar.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.