Fortsätt till innehållet
Laktosintolerans

Laktosintolerans

Laktosintolerans

Här kan du lära dig mer om laktosintolerans, vilka symptomen är, vad laktosintolerans beror på samt få svar på vanliga frågor om laktos och laktosintolerans.

Vad är egentligen laktosintolerans?

Att vara laktosintolerant betyder att man är överkänslig mot laktos (mjölksocker). Laktos är en kolhydrat som finns naturligt i mjölk och andra mejeriprodukter, till exempel grädde, fil och yoghurt. Laktosintolerans orsakas egentligen av laktasbrist, det vill säga brist på enzymet laktas som bryter ner laktos i tunntarmen, vilket gör det svårare för kroppen att tillgodogöra sig den näring som laktosen ger.

Symptom och behandling

Symptomen vid laktosintolerans är individuella och kan variera. Vanliga problem är orolig mage med gaser, lös avföring eller diarré, magknip och uppsvälld mage. Symptomen kan komma direkt eller några timmar efter att man ätit eller druckit något som innehåller laktos.

Hur ställs diagnosen laktosintolerans?

Beror magbesvären på laktosintolerans eller något annat? Det finns olika metoder för att ställa diagnosen laktosintolerans. Läs om de tre vanligaste metoderna som används för att ta reda på om någon är laktosintolerant.

Laktos i mat

Idag finns det massor av laktosfria produkter att välja mellan i matbutikerna. Att vara laktosintolerant behöver inte betyda mjölkfritt! Däremot kan det vara bra att veta vilka livsmedel som innehåller laktos naturligt.

Hur blir mjölken laktosfri?

Valio lanserade 2002 den första laktosfria mjölkdrycken på den svenska marknaden. Vår laktosfria mjölkdryck tillverkas genom en säker patenterad produktionsprocess.

Valios forskning kring laktosintolerans

Valio satsade tidigt på forskning och utveckling och har med åren bedrivit en väldigt framgångsrik forskning. Finska forskare har nämligen varit pionjärer när det gäller att studera laktosintolerans.

Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi, komjölksallergi och mjölkallergi är olika benämningar på samma sak. Dessa tillstånd kan ibland felaktigt förväxlas med laktosintolerans men det är väldigt viktigt att skilja på laktosintolerans och mjölkproteinallergi

Valios Magrapporten

Vår maghälsa påverkar verkligen vårt välmående. Alla har vi någon gång haft ont i magen, och kanske har du själv eller någon du känner återkommande bekymmer. Hur står det egentligen till med våra magar och vårt sätt att ta hand om oss? Läs mer i Valios Magrapporten, Sveriges största undersökning
om maghälsa.

Många laktosfria varor att välja mellan

För att underlätta för alla med laktosintolerans lanserade Valio redan 2002 den första laktosfria mjölkdrycken i Sverige. Sedan dess har Valio utvecklat ett brett sortiment av laktosfria mejeriprodukter. Sortimentet består idag av allt från laktosfri mjölkdryck till laktosfria matlagningsprodukter som smör, crème fraiche, vaniljsås och grädde till frukost- och mellanmålsprodukter som laktosfri yoghurt,  laktosfri kvarg och laktosfri Kefir.

Laktosintolerans i världen

Toleransen mot laktos kan skilja sig beroende på var i världen man är uppvuxen. I Norden tål i regel en stor andel av invånarna laktos medan man i asiatiska länder är känsligare mot laktos. Laktosintolerans kan även skilja sig mellan vuxna och barn.

Laktosfri mat

Alla har rätt att äta god mat, så därför har vi samlat våra receptfavoriter som är anpassade för dig som är känslig mot laktos eller är laktosintolerant.