Valios forskning kring laktosintolerans

Forskarna på Valio var tidiga på att ta fram och utvecklat metoderna för att tillverka laktosfria mjölkprodukter. Finska forskare har varit pionjärer när det gäller att studera laktosintolerans.

Människorna bakom laktosfritt

Det är forskarna på Valio som tagit fram och utvecklat metoderna för att tillverka laktosfria mjölkprodukter. Valio har fått flera internationella priser och utmärkelser för sina upptäckter. Numera är kunskaperna om laktosintolerans ganska välkända liksom de genetiska faktorerna bakom bristen av laktasenzym. Det har bland annat lett till att hälsovården har fått fler möjligheter att diagnostisera laktosintolerans och kunna hjälpa till med kostråd.

Läs mer om forskningen bakom Valios expertis inom laktosintolerans!

Några viktiga årtal

1916 invigdes det första laboratoriet inom Valio. Nära hundra år av forskning och utveckling har genererat gedigen kunskap inom näringslära och ett Nobelpris i kemi till dåvarande forskningschefen på Valio - Artturi Ilmari Virtanen.

  • 1974 inleddes forskning för att lösa problemet med laktos.
  • 1980 lanserades låglaktos mjölkpulver. Två år senare låglaktosmjölken under Valios varumärke HYLA® som garanterar att produkten är låglaktos. Under 1980-talet övergick forskningen till att undersöka så kallad kromatografisk separation för att separera laktos från mjölk.
  • Efter år av forskning lanserades den första helt laktosfria mjölken 2001 i Finland och 2002 i Sverige.
  • Idag är all Valios laktosfria mjölkdryck D-vitaminberikad enligt EU’s nya rekommendationer för 2012.
  • 2013 lanserades nästa generations laktosfria mjölkdryck - Valio Eila® laktosfria mjölkdryck – den första på marknaden i sitt slag där en del proteinet redan är nedbrutet.
  • 2016 Arbetet med att reducera socker med 30% i Valios yoghurtar inleds.
  • 2018 lanserade Valio den nya växtbaserade produktserien Oddlygood ® som innebär att fler kan njuta av Valios goda smaker – helt mjölkfritt!