Forskning och framtid

Forskning och utveckling var något Valio valde att satsa på tidigt. Redan 1916 invigdes Valios laboratorium där forskningen kring mjölk och biokemi så småningom blev en nationell angelägenhet.

Att framgångarna blev så stora var mycket tack vare Artturi Ilmari Virtanen som mellan 1921 – 1970 var den som drev forskningen inom Valio. 1945 fick han ta emot Nobelpriset i kemi för sina forskarinsatser och revolutionerande upptäckter inom ensilage.

Att ett mejeriföretag har ett eget laboratorium för forskning och utveckling är unikt i Norden. Valio investerar årligen 250 miljoner kronor i forskning och utveckling. Resultatet – ett brett sortiment av basprodukter, allt från laktosfria till berikade produkter på olika sätt. I Sverige står Valio för ett av de bredaste utbuden av laktosfria produkter. Läs mer om Valios historia!

Valio först i Europa!

Nära hundra år av forskning och utveckling har genererat gedigen kunskap inom näringslära samt ett Nobelpris i kemi till en av Valios forskare.

1987 fick Valio rättigheterna till mjölksyrabakterien Lactobacillus GG (LGG). Klinisk forskning kring dess egenskaper inleddes och Valio började utveckla produkter som innehöll den goda bakterien. Den första Valio Gefilus-produkten lanserades 1990 och var den första probiotiska produkten i Europa!

Idag licensierar Valio nyttjanderätten LGG® till företag i 35 länder. Och även om varje företag har sitt eget varumärke så är alla produkter även märkta med Valios LGG® varumärke.

Forskning och utveckling

Valio investerar idag ca 250 miljoner kronor per år i forskning och utveckling. I vårt nya laboratorium som ligger i anslutning till huvudkontoret i Helsingfors arbetar 150 medarbetare med forskning och utveckling av framtidens produkter. Fokus inom forskningen ligger på Functional Food, vilket Valio är världsledande inom. Functional Food och mervärdesprodukter är ofta utvecklade från en patentskyddad framställning eller nya teknologiska tillämpningar.

Utvecklingen och forskningen har även resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter.

Valio tog tidigt steget in i forskningens värld och har sedan invigningen av det första laboratoriet, 1916, fortsatt legat i framkant med nya revolutionerande upptäckter och utveckling av produkter. Vår ambition är att fortsätta vara det ledande företaget när det gäller att ta fram goda innovativa moderna produkter som ger bättre hälsa och ökat välmående.

Experter på laktos

Finska forskare har varit pionjärer när det gäller att studera laktosintolerans och orsakerna bakom den. Under ledning av den finländska forskaren Timo Sahi genomfördes en stor studie i Finland om förekomsten av laktosintolerans hos vuxna i olika delar av landet. Han fann att så mycket som 17% av den vuxna befolkningen var laktosintoleranta.

På Valios laboratorium inledde man 1974 forskning för att lösa problemet med laktos genom hydrolysering. Man gjorde då upptäckten, hur man genom att tillsätta enzymet laktas, kunde spjälka laktos och de första produkterna började tillverkas. Först ut var mjölkpulver som testades på frivilliga med gott resultat. Men medvetenheten om laktosintolerans vid den här tiden var obefintlig, så produkten lanserades aldrig.

Det dröjde ända till 1980 innan mjölkpulvret kom ut på marknaden. Det blev en succé och två år senare lanserades låglaktosmjölken HYLA®-mjölk. HYLA® är ett registrerat varumärke och står för HYdrolyserad LAktos, vilket betyder att laktosen brutits ner. HYLA®-produkterna innehåller mindre än en procent laktos.

Trots att medvetenheten om laktosintolerans var låg blev HYLA®-produkterna mycket populära och Valio var det mejeriföretag som lanserade flest låglaktosprodukter i världen.

Nya upptäckter

Under 1980-talet övergick forskningen till att undersöka så kallad kromatografisk separation för att separera laktos från mjölk, en metod som redan användes inom sockerindustrin. Valio gjorde upptäckten att samma metod kunde användas för mjölk, tekniken patenterades och i september 2001 lanserades de första laktosfria mejeriprodukterna.

Idag finns laktosfria varianter av i princip alla mejeriprodukter och försäljningen ökar stadigt. Valio har fått ett flertal internationella priser och utmärkelser för sina upptäckter inom laktos.

Fri från laktos – full av god smak

Idag finns ett stort utbud av laktosfria produkter som förenklar vardagen för dig som är känslig mot laktos. På Valio har vi tagit fram ett brett sortiment av mejeriprodukter, som är naturligt goda – allt från laktosfri mjölk till laktosfri grädde, smör, yoghurt och crème fraîche för att nämna några. Och eftersom laktosfritt passar alla, behöver man inte laga särskild mat till den som är känslig mot laktos. Med våra laktosfria mejeriprodukter är det enkelt att laga god mat som alla tycker om.