Fortsätt till innehållet
Syrat och fermenterat

Tema

Syrat och fermenterat

Syrning, eller fermentering, innebär att råvaror som grönsaker och mjölk konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer. I en kontrollerad process får råvaran jäsa, och kolhydrater omvandlas till bland annat mjölksyra, vilket förändrar både smak, doft och konsistens.

Fermenterad mat

Syrad mat, även kallat fermenterad mat, innebär att livsmedlen konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer vilket medför en förändrad smak, doft och konsistens. Genom fermentering (jäsning) bildas hälsosamma mjölksyrabakterier som kan bidra till en bättre maghälsa.
Kimchi, kombucha och surdegsbröd, samt mejeriprodukter som kefir och helt vanlig yoghurt är alla exempel på syrad mat.

Syrade produkter

Med Valios breda sortiment av produkter med levande bakteriekultur är det enkelt att variera sin kost och hitta sina favoriter och samtidigt få en variation i vilken typ av bakteriekultur man får i sig. Man brukar säga att det är bra för tarmen med flera olika sorters mjölksyrabakterier.

Guide: Så här fermenterar du

Det är många som är nyfikna och vill prova att syra grönsaker hemma. Det är faktiskt lättare än vad man kanske tror! Vilken temperatur och hur länge fermenteringsprocessen ska pågå kan skilja sig en hel del i olika recept, men oavsett vilket recept du följer är det i grunden samma process. Genom fermentering (jäsning) bildas hälsosamma mjölksyrebakterier som kan bidra till en bättre maghälsa. Här guidar vi dig steg för steg hur man går till väga och vad man behöver.

Syrade grönsaker

Enkla och goda grönsaker att fermentera som nybörjare är till exempel vitkål, salladskål, morötter, gurka, rödbetor och rödlök. Här har vi samlat våra receptfavoriter som kanske kan inspirera dig att att komma igång med syrning hemma.

Hemgjord kefir – steg för steg

Kefir är syrad mjölk som tillhör släktet fermenterad kost. Fermenteringen innebär i detta fall att mjölken jäser med hjälp av kefirgryn och omvandlas till en krämig substans som påminner om fil eller yoghurt. Det är inte konstigt att kefir blivit väldigt populärt de senaste åren med tanke på att det både innehåller goda bakteriekulturer, är nyttigt och är enkelt att göra hemma.

Vad är skillnaden mellan picklad, inlagd, syrad och fermenterad?

Dessa olika ord är något man hör allt mer av, och det är inte alltid lätt att förstå vad som skiljer de åt. Är det egentligen någon skillnad mellan picklad och inlagd gurka? Här hjälper vi er reda ut de olika begreppen.