Hälsa och välmående

Balanserad och varierad kost

En balanserad och varierad kost, regelbunden motion och bra sömn ger bra förutsättningar för en god hälsa och välmående. Många lider av magproblem som kan vara orsakade av flera olika faktorer. Förändringar i kosten, viss mat, stress, dåligt med sömn, brist på träning eller olika sjukdomar kan påverka magens normala funktion.

Det finns många sätt att påverka magen och tarmarnas välbefinnande genom sina val och sin livsstil. Hälsosam livsstil och regelbunden motion ger bra förutsättningar för god hälsa och välmående.

Näringsbehov genom livet

Näringsbehovet varierar under en människas livstid och intaget av näring bör anpassas efter det stadie i livet du befinner dig i.

Läs mer

Näringsämnen

Vår kropp behöver en blandning av olika näringsämnen för att må bra. Energi får vi från protein, fett och kolhydrater. Utöver dessa behöver vi också vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Läs mer

Kosthållning och dieter

En viss typ av diet kan vara ett medvetet val eller till exempel det enda alternativet relaterat till allergier. Idag finns det många olika dieter som avviker från den traditionella blandade kosten. Även för den som inte har något personligt behov eller erfarenhet av att begränsa någon mat eller råvara, kan olika dieter bli något att fundera kring i samband med att man bjuder hem gäster.

Läs mer

Maghälsa

A och o för en välmående mage är att vårt ganska komplexa matsmältningssystem fungerar på ett bra sätt. Att smälta maten handlar helt enkelt om vad som händer i kroppen med det vi äter och dricker.

Läs mer

Syrat och fermenterat

Syrning, eller fermentering, innebär att råvaror som grönsaker och mjölk konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer. I en kontrollerad process får råvaran jäsa, och kolhydrater omvandlas till bland annat mjölksyrabakterier, vilket förändrar både smak, doft och konsistens.

Läs mer

Hälsosam livsstil

Det inre välmåendet påverkas av flera faktorer så som kost, fysisk aktivitet, stress, sömn och återhämtning. Ta del av artiklar om dessa ämnen för att få mer inspiration och motivation till att leva en hälsosam livsstil!

Läs mer

Proteinprodukter

Protein brukar kallas för kroppens egna byggstenar som bygger upp våra celler samt hjälper till att bilda hormoner och enzymer. Protein finns i de flesta livsmedel, i större eller mindre mängd, och vi får i oss protein via maten vi äter. Valio PROfeel® är en serie färska och proteinrika produkter i flera olika varianter och goda smaker.

Läs mer

Frågor och svar

Det finns mycket intressant att lära sig om hälsa och välmående. Vi besvarar vanliga frågor som rör kost, livsmedel och hälsa i stort!

Vanliga frågor och svar

Valios Magrapporten

Vår maghälsa påverkar verkligen vårt välmående. Alla har vi någon gång haft ont i magen, och kanske har du själv eller någon du känner återkommande bekymmer. Hur står det egentligen till med våra magar och vårt sätt att ta hand om oss? Läs mer i Valios Magrapporten, Sveriges största undersökning om maghälsa.

Läs mer