Frågor och svar om hälsa och välmående

Här har vi samlat vanliga frågor och svar som rör hälsa och välmående.

Finns det skillnader mellan olika proteinkällor?

Proteiner i animaliska produkter är i allmänhet av högre biologisk kvalitet än proteiner från växtriket, eftersom de är rikare på alla essentiella aminosyror. Proteinerna skiljer sig även åt när det gäller kroppens förmåga att ta upp och tillgodogöra sig dem. Läs mer om protein!

Kan barn med komjölksallergi äta produkter från get och får?

Komjölksprotein finns bara i komjölk, men det liknar proteinerna i get- och fårmjölk, därför bör man även undvika produkter från får och get.

Tål man laktosfria produkter vid komjölksallergi?

Nej, laktosfria mejeriprodukter innehåller mjölkprotein.

Vad är antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost baseras på livsmedel som sägs kunna dämpa inflammationer i kroppen. Genom att äta mer av vissa livsmedel samt utesluta andra anses du kunna minska risken för inflammationer. Exempel på antiinflammatoriska livsmedel är fet fisk, frukt, grönsaker, olivolja, tranbär, ingefära, gurkmeja med mera. Man bör å andra sidan undvika rött kött, sötade drycker, alkohol och vitt socker som till viss grad anses kunna öka risken för inflammation i kroppen. Det är viktigt att komma ihåg att det finns få studier som faktiskt bekräftar att dessa livsmedel agerar antiinflammatoriskt.

Vad är det för skillnad mellan vegan och laktovegetarisk kost?

Vegankost består enbart av mat från växtriket medan en laktovegetarisk kost, utöver mat från växtriket, även innehåller ost och andra mejeriprodukter. Ta del av vårt växtbaserade sortiment från Oddlygood®.

Vad är en balanserad kost?

Livsmedelsverket brukar rekommendera 3 huvudmål med mycket grönsaker till lunch och middag och 2-3 mellanmål. Genom att äta lagom mycket mat med lagom mycket fett, proteiner, kolhydrater samt vitaminer och mineraler kan man få en balanserad kost. Läs mer om kosthållning och dieter!

Vad är fermenterad mat?

Att fermentera mat innebär att maten konserveras med hjälp av mikroorganismer. Mikroorganismerna, det vill säga de goda bakterierna, får råvarorna att jäsa vilket gör att textur, smak och doft förändras. Fermenterad mat anses vara bra för matsmältningen, näringsupptaget och immunförsvaret.

Exempel på livsmedel som är fermenterade är mögelost, kefir, kimchi, kombucha, surkål, yoghurt och surdegsbröd. Läs mer om fermentering eller gå direkt till Syrad mat, Syrade produkter eller Syrade grönsaker.

Vad är fett?

Fett är kroppens energireserv som även är värmeisolerande och skyddar våra inre organ. Det finns olika typer av fetter som kallas mättade och omättade fetter. Mättat fett ger kroppen energi men är inte bra i för stora mängder. Omättade fetter är bra för kroppen och delas upp i enkelomättade och fleromättade fettsyror. Transfetter däremot bildas antingen naturligt via idisslande djur eller framställs industriellt. Om man får i sig för mycket av denna typ av fett kan risken för hjärt-och kärlsjukdomar öka. Läs mer om  fett och varför det är en viktig del av en varierad kosthållning.

Vad är glutenfri kost?

Gluten är ett protein och finns i de vanliga sädesslagen vete, råg och korn. Glutenfri kost innebär att man undviker all mat som innehåller gluten från dessa sädesslag. Havre är egentligen glutenfritt om den mals i en separat kvarn, annars kan små mängder av andra sädesslag förorena havren och ge spår av gluten. Det finns speciell ren havre att köpa som är märkt glutenfri. Läs mer om glutenintolerans.

Vad är kefir?

Kefir är en fermenterad mjölkdryck som påminner om yoghurt och har en syrlig och lätt kolsyrad smak. Kefir kan tillverkas av olika sorters mjölk som med hjälp av kefirgryn fermenteras och framställer vitaminer och mineraler som gör gott för hälsan. Det är enkelt att göra egen kefir men vill du hellre köpa en färdig produkt har Valio tagit fram kefir i olika smaker som både kan ätas som de är alternativt användas som ingredienser i bakning, matlagning eller i smoothies. Läs mer om Valios laktosfria kefir eller lär dig hur du går till väga för att göra hemgjord kefir steg för steg!

Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är ett samlingsnamn för stärkelse, kostfiber och sockerarter. Kolhydrater är en viktig energikälla som bryts ner i kroppen och omvandlas till sockerarten glukos. Det finns snabba och långsamma kolhydrater vilket påverkar vår blodsockernivå på olika sätt. Snabba kolhydrater ger snabb men kortvarig energi medan långsamma kolhydrater ger en mer stabil energinivå. Vår hjärna behöver ungefär 100 gram kolhydrater om dagen för att den ska fungera normalt. Läs mer om kolhydrater.

Vad är kombucha?

Kombucha är en svampliknande jäst-och bakteriekultur som används för att fermentera te. Teet får en syrlig smak som du sedan kan smaksätta med frukt, bär eller kryddor. Kombucha-te anses vara nyttigt utifrån flera aspekter, till exempel anses det innehålla antioxidanter, förbättra matsmältningen och öka cirkulationen i kroppen. Recept på kombucha innehåller kombuchasvamp, vatten, te, socker samt valfri smaksättare. Ta del av receptet för att göra egen kombucha!

Vad är mineraler?

Det är samlingsnamn för mineralämnen. Man räknar med att 15 är livsnödvändiga och har många viktiga funktioner i kroppen. De ingår bland annat i skelettet och medverkar för att nerver och muskler ska fungera normalt. Eftersom vi inte själva kan tillverka dem är det viktigt att de finns i vår mat och dryck. Läs mer om näringslära!

Vad är proteiner?

Proteiner, det vill säga äggviteämnen, är uppbyggda av 20 olika aminosyror, som delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror. De essentiella aminosyrorna måste tillföras via kosten, eftersom kroppen inte själv kan bilda dem. Människor har i genomsnitt mellan 10 och 12 kilogram proteiner och över 100 000 olika proteinsammansättningar i kroppen. Läs mer om protein!

Vad är vassle?

De främsta proteinerna i mjölk är kasein och vassleprotein och dessa utvinns vid tillverkning av ost. Av proteinerna i komjölk är 80 procent kasein och 20 procent vassleprotein. Läs mer om vassle!

Vad är vitaminer?

Vitaminer har många olika speciella funktioner i kroppen, till exempel som enzymer och antioxidanter, och är livsnödvändiga. Eftersom vi inte kan tillverka de flesta av dem själva, bör vi få dem via mat och dryck. Läs mer om näringslära!

Varför behöver vi vitamin C?

Vitamin C är en antioxidant och behövs för att bygga upp brosk och ben. Vitaminet hjälper även till så att järnet i maten från växtriket kan utnyttjas bättre.

Varför behöver man protein?

Protein har många olika uppgifter i kroppen. De fungerar som byggstenar för musklerna och skelettet samt övriga vävnader och organ. Många sammansättningar som reglerar kroppens funktioner, som hormoner, enzymer och antikroppar, är uppbyggda av protein. Proteiner kan även användas som energikälla: ett gram protein ger energi motsvarande cirka 4 kilokalorier. Läs mer om varför vi behöver protein!