Syrad mat

Syrad mat, även kallat fermenterad mat, innebär att livsmedlen konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer vilket medför en förändrad smak, doft och konsistens. Genom fermentering (jäsning) bildas hälsosamma mjölksyrebakterier som kan bidra till en bättre maghälsa.

Bubblande trendigt

Syrad mat och dryck har under senare år lyfts fram som både välsmakande och anses vara bra för såväl matsmältningen som immunförsvaret. Idag är det lätt att hitta syrade produkter i matbutikerna. Men minst lika enkelt, och kanske ännu trendigare, är att syra hemma. Kimchi, kombucha och surdegsbröd, samt mejeriprodukter som kefir och helt vanlig yoghurt är alla exempel på syrad mat.

En tradition som håller

Kunskapen kring syrning (fermentering) är egentligen allt annat än ny. Man tror nämligen att babylonierna var först med att syra mat redan för över 7000 år sedan. Människan har alltid haft behov att konservera mat, inte minst vid långa seglatser, där c-vitaminrik surkål räddat många sjömän från skörbjugg. Och med tanke på den längre hållbarheten och förädlade smaken så är det ingen överraskning att kunskapen om fermentering ärvts ned genom matkulturer världen över.

Gott även för magen

Mjölksyrabakterierna hjälper magen och tarmen att bryta ner mat, och vi har länge vetat att bakterierna i tarmen kan bilda vitamin K. Inte lika känt är att även andra vitaminer, t ex vitamin B12, folsyra och pantotensyra kan bildas. Mjölksyrabakterierna kan stärka tarmväggen, ta upp plats i tarmen och tränga undan ovälkomna bakterier.

Lättsmält men svårforskat

Syrade livsmedel anses även påverka immunförsvaret, och bidra till tarmflorans mångfald. Det pågår massor av forskning kring bakterierna i våra kroppar och tarmar, det så kallade mikrobiomet, och hur det påverkar hälsan. I dagsläget har vi bara skrapat på ytan, men detta är ett forskningsområde som får allt större uppmärksamhet världen över.

Maghälsa
Syrade grönsaker
Maghälsa
Syrade produkter
Maghälsa
Skillnaden mellan olika mjölksyrabakterier