Fortsätt till innehållet
Mjökproteinallergi

Laktosintolerans

Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi, komjölksallergi och mjölkallergi är olika benämningar på samma sak. Dessa tillstånd kan ibland felaktigt förväxlas med laktosintolerans men det är väldigt viktigt att skilja på laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

Tip icon

Sök alltid sjukvård vid misstänkt mjölkallergi!

Vad är mjölkproteinallergi?

Vid mjölkproteinallergi sker en allergisk reaktion mot proteiner (vanligtvis kasein och vassleprotein) i alla mjölkbaserade mejeriprodukter, även ost och smör. Viktigt att veta är att även laktosfria produkter innehåller mjölkprotein, därför måste de helt och hållet undvikas. Mjölkproteinallergi är vanligast hos barn under fem år men allergin kan även kvarstå i vuxen ålder.

Symptom vid mjölkproteinallergi

Om man får i sig mjölk som mjölkproteinallergiker sker en så kallad immunologisk reaktion (allergisk reaktion) i kroppen. Alla reagerar olika, men vanliga symptom är magsmärtor, förstoppning, kräkningar eller diarré, andnöd och/eller eksem. Man kan få akuta symptom eller en sen reaktion. Vid sen reaktion är symptomen vanligtvis inte lika akuta. Om du misstänker en allergisk reaktion eller svår allergisk chock, är det viktigt att kontakta sjukvårdsupplysningen eller besöka akuten brådskande. Om du inte känner igen dig i dessa symptom kan du läsa mer om symptom och behandling vid laktosintolerans.

Behandling av mjölkproteinallergi

Det finns inget botemedel mot mjölkallergi, utan man måste äta en helt mjölkfri kost för att få bukt med besvären. Om man är ovan kan det hjälpa att ta kostråd från en dietist som kan hjälpa till att hitta ersättningsprodukter innehållande kalcium och protein, så att man inte går minste om de viktiga näringsämnen som mjölkprodukter annars bidrar med. Mjölkproteiner är vanligt förekommande i många livsmedel vilket gör det extra viktigt att veta vad man ska kolla efter i innehållsförteckningen.

Mjölkproteinallergi hos småbarn

Vanligast är att små barn drabbas efter att ha fått mat med komjölk, t ex modersmjölksersättning eller barngröt. Ungefär 2,5% av nyfödda barn utvecklar komjölksallergi. För många växer allergin bort efterhand, ofta mellan två och fyra års ålder, men även vuxna kan ha dessa besvär. De flesta, mellan 80-95%, växer dock ifrån sina besvär redan innan skolåldern.

Test för mjölkproteinallergi

Det kan vara svårt att diagnostisera mjölkproteinallergi eftersom att symptomen för de flesta allergier är relativt lika. Ett allergitest, pricktest och ett blodprov är de säkraste sätten att ställa diagnosen mjölkproteinallergi.