Fortsätt till innehållet

Tema

Smoothies

Smoothies är den matiga drycken som kan varieras i oändligheter – med allt det goda du tycker om! Genom att mixa ihop bär, frukter, grönsaker, kål eller växter med valfri bas såsom yoghurt, mjölkdryck, juice eller havredryck får du ett matigt och nyttigt mål i flytande form.


Pimpade smoothies

När man vill att det ska vara både smarrigt och busenkelt passar det perfekt med pimpade smoothies. Få ingredienser och snabba att göra. Välj en fruktyoghurt du gillar, mixa med banan. Toppa med till exempel nötter, bär, frukt, havregryn, kokosflarn, sesamfrön eller något annat du gillar. Klart. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att göra en krämig och riktigt god smoothie till frukost eller mellanmål. Prova något av våra två recept på pimpade smoothies eller låt vad du har hemma bestämma ingredienserna i din egen variant.

Gröna smoothies

Denna kategori är ofta synonym med nyttiga smoothies då de gröna ingredienserna, som ofta utgörs av broccoli, selleri, grönkål, avokado, nässlor eller spenat, innehåller vitaminer och antioxidanter som kroppen mår bra av. Gröna smoothies är ofta matiga och kan, beroende på personligt näringsbehov och livsstil, ersätta frukost eller lunch. Testa några av dessa godingar gjorda på en bas av naturell eller smaksatt yoghurt för en extra sund start på dagen!

Fräscha smoothies

Till sommaren vill vi gärna sippa på en kall, fräsch smoothie för att släcka törsten samtidigt som vi fyller på med ny energi. De hemliga ingredienserna för att få till den fräscha och lite syrliga smaken är mynta, ingefära och citrusfrukter. Här tipsar vi om hur du bäst kombinerar dessa ingredienser för att mixa ihop smakrika smoothies med en fräsch eftersmak.

Smoothies med mango

Mango är en av de mest uppskattade ingredienserna i en smoothie, och vi förstår varför! Finns det någon godare frukt än en riktigt färsk mango? Den gula drömmen passar även perfekt som smaksättning i smoothie och gifter sig väldigt bra med andra bär och grönsaker. Det gör att det både går att göra en sötare frukt- och bärsmoothie eller en matig grön smoothie med mango som huvudroll. Med mango och naturell yoghurt som bas kan du variera din smoothie på många olika sätt – låt fantasin och smaklökarna sätta gränserna!

Smoothies med naturell yoghurt

Naturell yoghurt är en perfekt bas i smoothie då det ger mer substans till din frukost eller ditt mellanmål som du kan stå dig på under flera timmar. Släng i en banan i mixern för att få en ännu matigare smoothie och låt bär, frukter, kokos, chiafrön och kanske en gnutta honung bidra med den goda smaken. Ett tips är att välja laktosfri yoghurt som gör gott även för känsliga magar!

Proteinrika smoothies

Kvarg innehåller en högre andel protein än många andra mejeriprodukter och förknippar därför gärna med träning. När du vet med dig att dagen kommer erbjuda fysiska aktiviteter kan det därför vara en god idé att använda kvarg som bas i smoothien eller lägga i ett ägg för att öka proteinhalten. För dig som vill leva en hälsosam livsstil är även kefir, som innehåller både den godartade bakterien Lactobacillus rhamnosus GG och rikligt med vitamin D, ett alternativ till kvarg i smoothien.

Smoothies med kefir som bas

Allt fler upptäcker kefir. Drycken, som kommer från Kaukasusbergen, har en lång historia och en smak som närmast kan beskrivas som en blandning av filmjölk och yoghurt med en porlande konsistens och passar perfekt till frukost, mellis eller lat-och-smart-middag. Kefir är också underbart gott som bas i smarriga smoothies. Testa gärna att byta från naturell yoghurt till kefir när du gör en smoothie nästa gång, eller prova något av våra recept med porlande kefir som bas.

Smoothiebowls

Smoothiebowl är exakt vad det låter som – smoothie i en skål! Fördelen med att hälla upp smoothien i en skål är att du kan toppa den med massor av goda frukter, bär, frön, nötter eller müsli för att få ett matigare alternativ till smoothie i glas. Vill du bjuda familj eller vänner på en lyxig frukost som ändå går snabbt att sno ihop så är smoothiebowl ett klockrent alternativ. Ett gott exempel på en rätt som du även äter med ögonen!

Freaky smoothies

Valios egna tolkning av freakshakes är freaky smoothies – galna smoothies med extra allt! Med en bas av yoghurt och kvarg samt topping av allt gott du kan komma på får du ett rejält mellanmål eller en färgsprakande efterrätt, perfekt att bjuda på vid festligare tillfällen. Här gäller det att inte snåla med det goda för ju galnare smoothie, desto bättre upplevelse!

Milkshakes

Milkshake är nära besläktad med smoothien där den största skillnaden är att milkshake ofta ses som en efterrätt och innehåller mjölkdryck som bas. Genom att mixa med isbitar eller glass får du en svalkande och god dessert som uppskattas av vuxna som barn på varma sommardagar. För att göra smakupplevelsen extra spännande kan du med fördel toppa milkshaken med allt gott du kan tänka dig, förslagsvis godis, kolasås, grädde, glass, kakor och bär. Vips så har du en freakshake – en milkshake med extra allt!

Tip icon

Fakta om smoothies

Smoothies har funnits länge och flera varianter hör hemma i det indiska köket med Lassi som föregångare. Smoothies är vanliga även i medelhavsköket och i mellanöstern. Smoothien blev populär omkring år 2000 i Sverige. Ordet smoothie etablerades då i det svenska språket och kommer från engelskans smooth – alltså slät eller len. Ungefär tio år senare startade trenden med att göra en ”bowl” av sin smoothie, där huvudsyftet var att få mer yta för toppings och dekoration. Många tyckte nog till en början att gröna smoothies kändes lite märkligt, men idag är det något vi ser i många caféer och i livsmedelsbutiker. I Magrapporten 2021® framgår det tydligt att smoothien är här för att stanna och att den fortfarande är populär som mellanmål, lunch eller frukost.