Hur blir mjölken laktosfri?

Valio lanserade 2002 den första laktosfria mjölkdrycken på den svenska marknaden. Sedan dess har utvecklingen av nya produkter gått framåt och Valio lanserar ständigt nya produkter.

Valios patenterade metod

Valios laktosfria mjölkdryck tillverkas genom en säker patenterad produktionsprocess där en silningsmetod minskar mjölksockret i mjölken. Resterande laktos spjälkas med hjälp av laktasenzym. Unikt för Valio är att vi i ett nästa steg tillsätter ett annat enzym, proteas, för att bryta ned delar av proteinet i mjölken till mindre beståndsdelar, vilket också kan bidra till en bättre magkänsla. Mjölken värmebehandlas så att skadliga bakterier och organismer försvinner. En mindre mängd kolhydrater låter vi vara kvar i form av galaktos och glukos, då bibehålls den naturliga söta smaken som mjölk har.

Hur gör man laktosfri mjölk?

Man börjar med att avlägsna den största delen av mjölkens socker, laktos, genom filtrering. Sedan tillsätts enzymet laktas som spjälkar den resterande delen laktos. För att kontrollera hur mycket laktos som finns kvar i produkten har Valio utvecklat och ackrediterad en analysmetod som kan bekräfta att laktoshalten är mindre än 0,01%.

Unik metod med proteasenzym

Det som är unikt för Valios laktosfria mjölkdryck är att ett steg är adderat. Efter spjälkningen med laktasenzym tillsätts proteasenzym som delvis bryter ner proteinkedjorna. Det sista steget i tillverkningsprocessen är att mjölken värmebehandlas för att ta död på eventuella skadliga bakterier och organismer.

Expertis inom laktosfritt

Valio Eila® står för vår expertis inom laktosfritt. Redan 1916 invigdes Valios laboratorium i Helsingfors där forskning kring mjölk och biokemi drevs. Framgångarna blev stora och ledde bland annat till ett Nobelpris i kemi för en av Valios forskare. Vårt arbete har gett oss en gedigen kunskap om laktos vilket resulterar i nya produkter som främjar människors hälsa och välmående. Valio erbjuder idag marknadens bredaste sortiment av laktosfria mejeriprodukter.

Läs mer om laktosfritt från Valio

Växtbaserade alternativ

Valio har utöver de laktosfria mejeriprodukterna även andra produkter som passar dig som föredrar en laktosfri kost. Valio Oddlygood är en växande och välsmakande  familj växtbaserade produkter som är precis vad de heter. Ovanligt goda.

Läs mer om Valio Oddlygood