Historia

Valio grundades 4 juli 1905 i Finland då sjutton mejeriföreningar gick samman och bildade ett kooperativt företag för finska mejerier.

Syftet med det nystartade kooperativa företaget var att börja exportera smör av hög kvalitet och det dröjde inte länge innan fler mejeriföreningar anslöt sig till Valio.

Idag har Valio exporterat varor med naturligt innehåll och god smak i snart hundra år. Från smör i början av förra seklet till dagens breda utbud av mejeriprodukter för alla smaker.

Det bästa!

Valio är ett gammalt finskt ord som betyder ”det bästa”. Och andan att alltid erbjuda det bästa har präglat Valio ända från starten. För att kunna leva upp till vårt löfte, har vi genom åren utvecklat kvalitetssystem som övervakar produktionens alla steg. På så vis kan vi alltid garantera det bästa för dig som köper och använder våra produkter. Genom uppgifterna som finns på förpackningarna kan vi alltid spåra varje vara tillbaka till ursprunget, det vill säga mjölkgården, för att på så sätt öka kontrollen och bidra till att kvalitetsarbetet förbättras ytterligare. Vi har koll på våra produkter, helt enkelt!

Nobelpriset

Redan så tidigt som 1916 invigdes Valios första laboratorium för forskning och utveckling kring mjölk. Någon som kom att spela en viktig roll för framgångarna var Artturi Ilmari Virtanen som ledde forskningen inom Valio i nära 50 år. Hans banbrytande upptäckter inom ensilage som innebär att korna får bättre näring på vintern och därför kan producera kvalitetsmässigt bättre och mera mjölk, gav honom Nobelpriset i kemi 1945.

Idag har Valio ett nytt laboratorium i anslutning till huvudkontoret i Helsingfors. Här jobbar 150 medarbetare i Virtanens anda med att forska och göra nya upptäckter som förbättrar hälsa och välmående. Artturi Ilmari Virtanen är än idag den enda forskare i Finland som belönats med Nobelpriset!

Mer om Valios forskning