Kosthållning och dieter

En viss typ av diet kan vara ett medvetet val eller i många fall det enda alternativet på grund av allergi eller intolerans. Vi har samlat information om olika dieter för det ska vara enkelt att hitta en passande kosthållning, oavsett allergi, intolerans eller preferens.

Olika typer av dieter

Dieter innebär att man gör olika anpassningar i kosthållningen och det finns en uppsjö av olika typer av dieter. Motivationen till att följa en diet kan komma från att du vill må bättre fysiskt eller psykiskt, kontrollera din vikt, att du har en viss tro eller på grund av allergi eller intolerans av vissa födoämnen. Dieter kan likt mycket annat gå i trender och under åren har många dieter kommit och gått medan vissa än idag är väldigt vanliga. I receptsökningen på Valios hemsida hittar du rätter som lämpar sig för olika typer av dieter, och i artiklarna nedan hittar du mer detaljerad information om olika typer av dieter.

Laktosfri kost

Graden av laktosintolerans varierar mellan olika personer och kan också variera från dag till dag. Vissa tål att dricka ett litet glas mjölk i samband med en måltid, medan de som är allra känsligast får besvär av mycket små mängder.

Läs mer

Glutenfri kost

Gluten är ett protein som finns naturligt i sädesslagen vete, råg och korn. Att äta glutenfri mat kan vara självvalt eller något som är nödvändigt för dig med glutenintolerans. Läs mer om vad man bör tänka på vid en glutenfri kost här.

Läs mer

Vegetarisk kost

Att äta växtbaserat blir idag allt vanligare och man hör allt oftare termer som laktovo-vegetarian och flexeterian. Vad innebär detta egentligen? Läs mer om de olika växtbaserade dieterna här och vad man bör tänka på.

Läs mer

Vegansk kost

En vegansk kost innebär att man inte alls äter icke-animaliska produkter utan enbart sådant som är växtbaserat. Den innehåller alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung. Det är viktigt att se till att du som vegan får i dig all näring som du behöver.

Läs mer