Gikt och kost

Gikt är en artritsjukdom som blir allt vanligare. Med hjälp av dieten försöker man förhindra giktrelaterad artrit genom att sänka urinsyranivåerna i blodet. En hälsosam kost är lämpligt för personer med gikt, så länge man kommer ihåg att vara uppmärksam på några saker.

Gikt är en artritsjukdom som blir allt vanligare och som förekommer hos 2–3 % av vuxna i västerländska länder varav 80–90 % av dem är män. Patienterna är ofta runt 60 år, men symptom kan även diagnostiseras hos yngre vuxna. Att gikt blir allt vanligare kan förklaras av en ökning av medelåldern, fetma, ökad alkoholkonsumtion och en ökning av njursvikt.

Plötslig giktattack

Urinsyra bildas i kroppen som en slutprodukt av purinmetabolism. Normalt utsöndras det i urinen, men vid gikt är dess ämnesomsättning och särskilt utsöndringen av urinsyra rubbade. Riskfaktorer som ökar urinsyraproduktionen är fetma, högt blodtryck, typ 2-diabetes, höga fettnivåer, hög alkoholkonsumtion, en kost som innehåller mycket purin och några sällsynta ärftliga metabola störningar. Njursvikt och många läkemedel, som vätskedrivande läkemedel, minskar utsöndringen av urinsyra.

En giktattack är vanligtvis en plötslig och övergående, men smärtsam, inflammation i leden och beror på kristalliseringen av urat eller urinsyra inuti leden. När blodets urinsyranivå överstiger den övre gränsen av spannet för normal nivå ökar risken för kristallbildning. Den övre gränsen för det normala uratvärdet i blodet är hos män 480 µmol/l och hos kvinnor 350 µmol/l. Uratkristallerna orsakar irritation och en inflammatorisk reaktion: leden blir svullen, röd, varm och känslig för beröring. Smärtan kan behandlas med en ispåse och vila. Rådfråga alltid en läkare om du misstänker att du lider av gikt.

Behandling med kostomläggning

Med kostomläggningen försöker man förebygga giktrelaterad artrit genom att sänka urinsyranivåerna i blodet, därför undviker man livsmedel som innehåller mycket puriner. Med kostomläggning kan du sänka blodets uratnivåer med cirka 50-100 umol/l.

En hälsosam kost är lämplig för personer med gikt, så länge man kommer ihåg att vara uppmärksam på några saker. Om kosten och kanske även livsstilen kan ändras, behövs sällan medicinering som komplement.

Undvik följande:

● fisk- och fågelskinn

● små fiskar som äts med ben

● inälvor

● baljväxter, svamp och sparris

● vetegroddar

● jäst

● öl (även alkoholfri)

Begränsa följande (upp till 100-150 g/dag totalt):

● löjrom och skaldjur

● kött (nöt, fläsk, fågel, vilt)

● ärtor, bönor, sojaprodukter och svamp

Följande kan du äta utan begränsningar:

● mejeriprodukter

● spannmålsprodukter

● fetter

● flera sorters grönsaker, frukt och bär

● ägg

● alkoholfria drycker

● kaffe

Mjölkprodukter är en bra proteinkälla i kosten vid gikt. Ät och drick mejeriprodukter som har nollprocentig eller låg fetthalt. Studier har visat att dagligt intag av mejeriprodukter med låg fetthalt minskar uratnivåerna i blodet.

Håll mängden kött och fisk per portion på en rimlig nivå eftersom de innehåller en del puriner. Det är också viktigt att se till att du dricker mycket varje dag (2-3 l/dag), vilket främjar eliminering av urinsyror från kroppen.

Om man är överviktig lindrar viktminskning ofta giktsymptom. Viktminskning kan till och med sänka urinsyranivåerna så effektivt att ingen läkemedelsbehandling behövs.

En kort checklista över kosten vid gikt:

● Drick mycket vatten.

● Undvik alkohol, speciellt öl.

● Ät inte småfiskar eller fisk- och fågelskinn.

● Undvik inälvor och ät rött kött med måtta.

● Ät och drick mejeriprodukter som har ingen eller låg fetthalt varje dag.

● Fördela kosten enligt tallriksmodellen, med mycket grönsaker.

Hälsa och välmående
Mat- och korsallergier
Hälsa och välmående
Äggfri kost
Hälsa och välmående
Spannmålsfri kost