Att vara flexiterian betyder att man anammar en flexibel kost vilket är ett utmärkt sätt att äta mer växtbaserat. En flexitarian kan till exempel ersätta en del av köttmåltider med växtbaserade alternativ men fortfarande äta kött ibland.
Vegetarianism och veganism har blivit allt mera populärt, inte minst på senare år. Med så många nya produkter på marknaden är det ännu enklare – och godare – än någonsin att servera växtbaserade måltider.
Trots att den vegetariska kosten växer i popularitet, vill många människorna fortfarande äta kött ibland. Tack vare nya, läckra vegetariska alternativ blir flexitarianism, där man väljer att äta mycket grönsaker men inte helt utesluta kött, allt mer populärt. Att till exempel ha en vegetarisk dag eller äta ett par vegetariska måltider i veckan kan vara en enkel förändring i ditt dagliga liv.
Flexitarianism är i första hand ett hälsosamt och miljömedvetet sätt att äta genom att öka andelen grönsaker och minska köttkonsumtionen. Dessutom har studier visat att ett minskat intag av rött kött, och särskilt processade köttprodukter, minskar risken för flera sjukdomar, som typ 2-diabetes, stroke och tarmcancer.
Vegetarianism, att tillsätta mer växtbaserade produkter till kosten och nya huvudsakliga proteinkällor har snabbt blivit ett av de mest omtalade ämnena i matvärlden. Ämnet har väckt starka känslor, åsikter och en hel del frågor. Här är det viktigt att förstå vad det är man pratar om och kunna skilja på de olika dieterna.
● Vegan: undviker alla livsmedel och ingredienser av animaliskt ursprung samt andra produkter av animaliskt ursprung
● Laktovegetarisk kost: förutom växtprodukter ingår mejeriprodukter i kosten
● Lakto-ovo-vegetarisk kost: förutom växtprodukter ingår mjölkprodukter och ägg i kosten
● Pescovegetarisk kost: kosten innehåller växtprodukter, mjölkprodukter, ägg och fisk
● Flexitariansk kost: flexibel, övervägande vegetarisk kost, där dock inga livsmedel utesluts helt
En växtbaserad kost kan verka lite krångligt för någon som äter en vanlig, blandad kost. Framför allt oroar sig många för att de inte får i sig tillräckligt med protein, mineraler och andra näringsämnen, men det är inget man behöver oroa sig för.
Allsidig flexkost, laktovegetarisk kost och lakto-ovo-vegetarisk kost kan jämföras med den rekommenderade blandkosten när det gäller näringsinnehåll, och passar även för barn, gravida och ammande kvinnor. Alla dessa dieter innehåller vanligtvis mejeriprodukter, som ger näringsmässigt högkvalitativt protein, det vill säga tillräckligt med alla essentiella aminosyror som kroppen behöver, samt andra viktiga näringsämnen som till exempel kalcium, jod och vitamin B12.
I en vegansk kost ingår baljväxter, ärter, fullkorn, nötter och frön som proteinkällor. Om du ska följa en vegansk diet krävs det att du läser på ordentligt för att säkerställa att du får i dig tillräckligt av alla nödvändiga näringsämnen från kosten, och då fokusera lite extra på intaget av protein, kalcium, jod, järn, vitaminer D och B12 samt essentiella aminosyror. En allsidig vegansk kost är även lämplig för barn och ungdomar samt gravida och ammande kvinnor.
För dig som är ute efter helt växtbaserade recept tillhörande den veganska kosten har vi tagit fram massor med goda och lättlagade recept. Läs om vilka produkter från vårt sortiment Oddlygood som du enkelt kan använda som växtbaserade alternativ till mejeriprodukter.
Läs mer