Vegansk kost

Vegansk kost bygger helt på växtprodukter. Veganer äter inga produkter av animaliskt ursprung.

Vegansk kost bygger helt på växtprodukter. Veganer äter inga produkter av animaliskt ursprung, som kött, kyckling, fisk, ägg eller mjölkprodukter. Den varierade veganska kosten innehåller spannmål, grönsaker, baljväxter, svamp, nötter samt frön, frukt och bär, vegetabiliska fetter och växtbaserade drycker och andra växtbaserade produkter.

Är en vegansk kost lämplig för alla?

Om den veganska kosten är allsidig och noggrant komponerad, passar den även för gravida och ammande samt barn och ungdomar. I den veganska kosten bör man vara extra noggrann att få i sig tillräckligt med näringsämnen och energi genom att äta 5-6 hela måltider om dagen. Även om man komponerar den veganska kosten noggrant, får man oftast inte tillräckligt med vitamin D, vitamin B12 eller jod. Därför är det rekommenderat att komplettera den veganska kosten med tillskott som innehåller just dessa saker. Behovet av andra kosttillskott som kalcium, vitamin B2, järn och zink måste bedömas individuellt.

Vegansk tallriksmodell

En vegansk tallriksmodell består av tre lika stora delar. En tredjedel av tallriken bör innehålla växtprotein. Andelen är större än i den traditionella tallriksmodellen (1/4) för att säkerställa tillräckligt protein- och energiintag vid måltiden. En tredjedel av tallriken är reserverad för potatis, rotfrukter eller gryn. På nästa tredjedel av tallriken har man kokta och färska grönsaker med en skvätt rapsolja. Dessutom ska ett fullständigt mål enligt tallriksmodellen även innehålla fullkornsbröd, brödfett som innehåller minst 60 % fett samt allsidigt berikad, växtbaserad måltidsdryck.

Växtbaserade måltidsdrycker i en vegansk kost

För veganer rekommenderas allsidigt berikad, växtbaserad dryck till måltidsdryck och till vätska som används vid matlagning. Allsidigt berikad innebär att produkten innehåller kalcium, riboflavin, det vill säga vitamin B2, vitamin B12 samt vitamin D men inte tillsatt socker. Vid matrekommendationer för barnfamiljer är det viktigt att komma ihåg att risdryck inte rekommenderas till barn under 6 år som den enda måltidsdryck.

Oddlygood®-havredrycker är lämpliga vid en vegansk kost. Oddlygood® havredryck innehåller 2 g/100 g protein och Barista havredryck 1,2 g/100 g. Båda är berikade med vitamin D, kalcium, vitaminerna B2 och B12 samt med jod. Berikad vitamin D är i form av vitamin D2. Havredrycker som inte är smaksatta innehåller inget tillsatt socker utan alla sockerarter i produkten (3,5 g/100 g) är naturligt socker från spannmål. Produktfamiljen Oddlygood®erbjuder även smarriga växtbaserade mellanmål som äts med sked samt Veggie som är ett växtbaserat alternativ till ost som finns som skivor eller i riven form.

ENKLA OCH GODA VEGANSKA RECEPT

Till Valios receptsidor

Inspireras till att äta växtbaserat!

För dig som är ute efter helt växtbaserade recept tillhörande den veganska kosten har vi tagit fram massor med goda och lättlagade recept. Läs om vilka produkter från vårt sortiment Oddlygood som du enkelt kan använda som växtbaserade alternativt till mejeriprodukter.

Läs mer
Hälsa och välmående
Olika vegetariska dieter
Hälsa och välmående
Glutenfri kost
Hälsa och välmående
Flexitarian: en flexibel vegetarianism