Tillsatt eller naturligt socker?

När man tittar på näringsinformation i mejeriprodukter är det bra att komma ihåg att mjölk samt bär och frukt naturligt innehåller socker. Således innehåller till exempel även en mjölkbaserad produkt, som inte är smaksatt, alltid lite socker. Smaksatta mjölkprodukter kan förutom naturligt socker innehålla tillsatt socker eller sötningsmedel.

Tillsatt socker

Tillsatt socker innebär att sackaros, det vill säga vanligt socker, fruktos eller andra liknande sockerpreparat tillsätts för att ge sötma till en produkt.

Tillsatt socker är ofta viktigt för produktens konsistens och smak, eftersom socker till exempel förstärker bärens smak och färg. Smaksatta och sötade mjölkprodukter innehåller förutom mjölkens eget socker även bärens och fruktens naturliga socker, fruktos, samt tillsatt vanligt socker (sackaros). I vissa smaksatta yoghurtprodukter kommer sötman uteslutande från frukter och bär som finns i produkten. I dessa fall har man inte använt socker eller något annat sötningsmedel.

Mejeriprodukter innehåller alltid mjölkens naturliga socker

Mjölkprodukter innehåller alltid kolhydrater och socker, eftersom mjölk naturligt innehåller cirka 5 g/100 g mjölksocker (laktos). Mejeriprodukter kan också innehålla naturligt socker från bär och frukter. Vissa smaksatta mjölkprodukter innehåller även tillsatt socker. Mjölksocker, socker från bär och frukt och tillsatt socker anges alltid på samma plats i näringsdeklarationen på livsmedelsförpackningen, under kolhydrater som ett enda tal. Därför kan man inte se enbart mängden tillsatt socker. Läs mer om laktos.

Hälsa och välmående
Bra och dåligt socker
Hälsa och välmående
Guide till sockerdjungeln – få koll på skillnaderna mellan olika sorter