Fortsätt till innehållet

Säsong

Julmat

Vad bör man egentligen ställa fram för mat på julbordet? Här har vi samlat alla våra favoritrecept på julmat så att det finns något för hela familjen! 


Tips för en god maghälsa!

Tillåt dig själv att njuta av all det goda som julen har att erbjuda utan att kompromissa med maghälsan. Variera gärna fetare rätter med lätta och fräscha sallader, njut av laktosfria alternativ om du är känslig mot laktos och välj kläder där magen får ta plats!

Julfrukost

“The more the merrier” är ett återkommande uttryck under högtider, men det gäller inte nödvändigtvis när det kommer till julfrukosten. Unna dig en skön start på julaftonsmorgonen genom att begränsa antalet rätter och förbereda så mycket som möjligt i förväg. Det räcker med något varmt, något kallt, en god dryck – och en fin dukning!


Kvinna lyssnar på Valios spellista med jullåtar

Julmusik för magen

Vi på Valio har satt ihop en spellista med 50 jullåtar som passar lika bra när du tillreder julmaten som när du avnjuter den. I den unika spellistan hittar du handplockade låtar med julmusik i lugnt tempo och avslappnande melodier. Hela spellistan finns på Spotify och heter ”Julmusik för magen”.


Alternativa julfrukostar

Julen är en av årets stora mathögtider och den första måltiden är i vanlig ordning frukosten. Även om den klassiska risgrynsgröten, även kallad tomtegröt eller julgröt, brukar vara ett säkert kort så kanske det är just i år som ni vill testa på en alternativ julfrukost, men med de välbekanta juliga smakerna? Här finner ni förslag på enkla frukostrecept med inslag av julens kryddor – kanel och kardemumma!


Förrätter till jul

Välj en eller flera förrätter beroende på om det är en del av julbordet, mingelmat till glöggen eller som en klassisk förrätt. Är de små får man ta två!



Vegetarisk julmat

Det traditionella svenska julbordet förknippas ofta med skinka, inlagd sill, köttbullar och andra rätter vars huvudingredienser kommer från djurriket. I takt med att vegetarisk kost blir allt med populärt ser vi även att traditionerna kring julmaten förändras. Självklart ska även vi som gillar vegetariska alternativ få njuta av ett välfyllt och smakrikt julbord. Här finner du varma och kalla rätter samt smarriga efterrätter att fylla ditt vegetariska julbord med!


Efterrätter till jul

Efter en julmiddag, som traditionellt innehåller en del salta smaker, är den söta efterrätten en perfekt avrundning på måltiden. Det finns en uppsjö av efterrätter att välja bland, men för att göra det enkelt för dig har vi valt ut några favoriter som innehåller smaker som vi förknippar med julen och som även passar laktosintoleranta magar. Under högtider finns det inga begränsningar i hur mycket dekoration som är tillåten, så passa på att ge bakverken en extra julig tvist med hjälp av frukter, bär, kakor, godis eller varför inte en vacker kvist?

Inspiration till julbaket

Om du inte får nog av alla bakverk som hör julen till så har vi samlat massor med härliga recept till julbaket här!


Varma drycker

Ja, tack! En varm dryck med smak av choklad, kaffe eller goda kryddor säger vi inte nej till. Efter en dag ute i snön, eller kanske regnet, är en varm dryck det bästa sättet att återfå värmen i kroppen. Här hittar du recept som passar under julens olika stunder – till julfrukosten, framför vedspisen, i TV-soffan väntandes på Kalle Anka och hans vänner eller varför inte som en god avslutning på dagen.


Lämna julbordet med en bra magkänsla

Lämna julbordet med en bra magkänsla

Runt jul är det tradition att samlas för att njuta av läckerheter, men är det över huvudet taget möjligt att lämna julbordet med en bra känsla i magen? Tillsammans med Robert Brummer, forskare inom gastroenterologi har vi tagit fram tre råd för dig som är bjuden på julbord, samt till dig som är värd.