Fortsätt till innehållet
Anka med rödvinssås och blomkålspuré

Anka med rödvinssås och blomkålspuré

En klassisk anka med rödvinssås, en krämig puré och frasig palsternacka blir till en riktig festlig middagsrätt. Dessutom är det en riktig bra bjudrätt då allt går att förbereda. Ankan steker du klart i ugnen när gästerna kommer. Glöm inte att låta den vila.

Anka med rödvinssås och blomkålspuré

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 600 g ankbröst
  • 0 kg salt och peppar
  • 2 msk
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g

Puré

Sås

  • schalottenlökar
  • vitlöksklyftor
  • 2 msk
    Valio Laktosfri Smör, till stekning
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 2 msk strösocker
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk kalvfond, koncentrerad
  • lagerblad
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizena för såser
  • 0 kg salt och svartpeppar

Friterad palsternacka

  • palsternacka
  • 1 dl matolja, till fritering
  • 0 kg salt

Instruktioner

Puré

  1. Skala potatisen och ansa blomkålen.
  2. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter.
  3. Häll av vattnet och vispa i smör och mjölk till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

Sås

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Stek löken mjuk i en kastrull med smör.
  3. Strö över socker och låt löken karamelliseras.
  4. Slå på vin, vatten, fond, lagerblad och vinäger. Låt sjuda tills ca hälften kokat bort. Vispa ned maizena.
  5. Sila bort löken och kryddorna med en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Koka upp såsen igen vid servering.

Friterad palsternacka

  1. Skala palsternackan och strimla den fint.
  2. Hetta upp oljan till 180°. Fritera palsternackan gyllene, lyft ur och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Servering

  1. Torka av ankan med hushållspapper.
  2. Stek den med skinnsidan nedåt i en stekpanna, grillpanna eller på grillen tills den fått ordentligt med färg, vänd och stek köttsidan lätt. Salta och peppra.
  3. Stek ankan färdig på 150°C ca 15 minuter, till en innertemperatur på ca 55°C.
  4. Låt köttet vila ca 10 minuter och skiva sedan tunt.
  5. Servera ankan med mos, sås och den friterade palsternackan. Garnera gärna med lite örter och servera med en sallad.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.