Lämna julbordet med en bra magkänsla

Runt jul är det tradition att samlas för att njuta av läckerheter, men är det över huvudet taget möjligt att lämna julbordet med en bra känsla i magen? Tillsammans med Robert Brummer, forskare inom gastroenterologi har vi tagit fram tre råd för dig som är bjuden på julbord, samt till dig som är värd.

Jul kan innebära magproblem Magrapporten®, Sveriges största undersökning om maghälsa som genomförs av Kantar Sifo på uppdrag av Valio, visar att de som har magproblem upplever att besvären påverkar livskvalitén i större uträckning i vissa situationer. Bland annat under resa (66%), på restaurang (33%), samt under fester och middagar (32%). Situationer som hör julhelgerna till. Men fler än bara de med återkommande magproblem kan säkert känna igen sig i ett obehag kopplat till en mage i obalans under högtidens firande.

Robert Brummer

Tre tips för den som blir bjuden på julbord

Professor Robert Brummer har tagit fram tre enkla tips för en lugnare magkänsla i jul. Han har varit delaktig i Valios studie Magrapporten® som i ett i ett decennium undersökt svenskarnas maghälsa.

1. Ät som vanligt innan julbordet. Det är inte ovanligt att hoppa över måltider, eller att äta mindre än vanligt inför ett julbord för att ”orka äta mer”, eller för att spara på kalorier. Det är inte en taktik att rekommendera. Dels kommer du chocka magen om den är helt tom när du frossar i dig alla rätter på julbordet, dels finns det en mycket större risk att du överäter dig till bristningsgränsen om du är vrålhungrig. Vi har en tendens att äta mer än vi egentligen klarar av när vi är hungriga, eftersom vi enligt studier känner mättnadskänslor först efter ca 20 minuter.

2. Lägg upp mindre på tallriken En julbordssittning brukar oftast pågå under många timmar. För att ge magen bra förutsättningar att hantera matintaget: ta mindre på tallriken, och ta i stället mer mat fler gånger. Det är bra av två anledningar. Tester har visat att vi tenderar att äta upp allt vi har på tallriken – tar du mer vid varje runda, äter du också mer. En annan vinst med fler små portioner är att du får möjlighet att sträcka på dig mer. Rörelse – även om det bara handlar om att gå några meter, gör stor skillnad för magen. I sittande läge ansamlas mer gaser.

3. Tänk på vad du äter och dricker Tänk på att din mage också fylls av det du dricker. Vid en buffé med många rätter som du vill njuta av är det därför en idé att dricka mindre under själva måltiden. Ett bra beslut är också att ta mindre av de fetare rätterna så som Janssons frestelse, då de kommer bidra till att du känner dig tung i magen. Proteinrika inslag, såsom julskinka, köttbullar och sill har inte samma effekt, och är därför lättare att äta mer av utan att det påverkar måendet negativt. Bra är även gröna inslag på tallriken såsom julsallad, inlagd gurka eller rödbetor. De innehåller mycket vatten och fibrer som är bra för magen. Att äta stora mängder av grönkål eller rätter baserade på lök, kan vara riskfyllt då kål och lök är gasbildande.

Tre tips för dig som ska bjuda på julbord

Här kommer några enkla och smarta tips för dig som är värd för julbordet.

1. Välj laktosfritt, växtbaserat och ha alternativ till kolsyrade drycker. För att ge dina gäster goda förutsättningar för en god magkänsla under och efter firandet, så är ett tips att välja laktosfria produkter och växtbaserade alternativ. Hör dig för om allergier och specifika matpreferenser vid inbjudan så att du kan anpassa menyn mer än så om det behövs. Kolsyrande drycker har en tendens att göra oss extra bubbliga i magen, så ett gott råd är att erbjuda drycker som inte är kolsyrade.

2. Satsa på gröna alternativ Vi har oftast mycket bra koll på de mest traditionella rätterna på julbordet. Vad vi inte får glömma är att det är viktigt att planera så att det finns gröna alternativ. Julsallad, grönsaker eller helt växtbaserade rätter. Det kommer att göra det mycket enklare för dina gäster att balansera sin måltid. Frukt och grönt innehåller oftast mycket vatten och fibrer vilket ger en lättare mättnadskänsla.

3. Duka upp maten en bit från bordet Att sitta i timmar är inte bra för matsmältningen, och att röra sig minskar även gasbildningen. Varför inte duka upp maten i köket eller på annan plats, så att dina gäster får en naturlig anledning att röra sig lite lagom under festligheterna?

Julrecept

Det moderna julbordet är både nostalgiskt och nytänkande. Det traditionella svenska julbordet förknippas kanske oftast med skinka, inlagd sill och köttbullar men idag finns många alternativ för den som vill prova nytt eller föredrar vegetariska varianter. Här har vi samlat recept på allt från klassiska julrätter till alternativa julfrukostar och vegetarisk julmat. Kom ihåg att vara rädd om magen i jul.

Till julrecepten