Vörtbröd

Vörtbröd

Vörtbröd

Vörtbröd är ett måste till jul. Denna limpa är med russin och är bakat på sirap vilket ger en härlig sötma till limpan. Ett tips är att man använder en bakmaskin för att underlätta bakandet och låter degen knådas i några minuter för att föra glutentrådarna starka. Receptet ger två limpor.

25 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser25 Portioner

50 g
Jäst
33 cl
Mörk lättöl
33 cl
Julmust
100 g
1 paket
Vörtmix
5 dl
Vetemjöl
1 dl
Mörk sirap
11 dl
Rågsikt
1 dl
Russin

Gör så här

  1. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt öl och julmust. Kör i bakmaskinen tills jästen är upplöst i vätskan.
  2. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt vörtblandningen, sirap och mjölet. Häll i rågsikt lite i taget. Kör assistenten i ca 5-8 minuter för att få en luftig deg och göra glutentrådarna starka.
  3. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  4. Tillsätt russin till den jästa degen.
  5. Lägg upp degen på ett mjölat bord och dela upp i två bitar. Forma de två bitarna till limpor eller lägg i speciella brödformar.
  6. Strö över lite vetemjöl över limporna och låt jäsa täckta under en handduk i ca en halvtimma.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.