Fortsätt till innehållet

Vörtbröd

Vörtbröd är med sin karaktäristiska smak av malt och kryddor ett kärt återseende på mångas julbord. Detta är ett klassiskt recept med russin och och en färdig vörtkryddmix. Receptet ger två limpor som går bra att frysa in.

Vörtbröd

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 50 g jäst, färsk
  • 33 cl lättöl, mörkt
  • 33 cl julmust
  • 1 paket vörtmix, ca 75 g
  • 1 dl mörk sirap
  • 5 dl vetemjöl
  • 11 dl rågsikt
  • 100 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 1 dl russin

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke. Värm öl och julmust fingervarmt, ca 37°C och häll över jästen tills den löst sig.
  2. Tillsätt vörtmix, sirap och vetemjölet. Häll i rågsikten, lite i taget, medan maskinen arbetar. Skär smöret i kuber och tillsätt. Arbeta med maskin i ca 5-8 minuter för att få en luftig deg och göra glutentrådarna starka.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bord och arbeta in russinen. Forma till två limpor eller lägg i speciella brödformar.
  5. Strö över mjöl och låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.