Jaffatårta

Jaffatårta

Jaffatårta

Jaffatårtan är en härlig apelsintårta med smakkombination av mörk choklad, apelsinmarmelad och kakbotten med smak av mandelmassa. Receptet har inspirerats från Jamie Olivers kokbok men är något förenklat, även om denna tårta kräver viss erfarenhet i köket.

12 Portioner
3 h
11 rating

Ingredienser12 Portioner

100 g
150 g
Mandelmassa
½ dl
6 st
Ägg
1 dl
Socker
1 msk
Vaniljextrakt
1 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl

Fyllning och frosting

2 dl
Apelsinmarmelad
250 g
Mörk choklad
1 dl

Gör så här

  1. Lägg rumstempererat smör och skivad mandelmassa i en matberedare och börja mixa. Slå över grädden och låt ingredienserna blandas väl.
  2. Separera äggulan och äggvitan från varandra och lägg äggulorna i matberedaren en och en medan matberedaren är igång. Stäng av maskinen.
  3. Vispa äggvitorna och sockret i en skål till ett skum. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Blanda de torra ingredienserna med kaksmeten. Slutligen, vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten.
  4. Placera ett bakplåtspapper eller smörpapper i botten av en rund form (20 cm i diameter). Häll ca en fjärdedel (¼) av kaksmeten i formen.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader (varmluftsugn) eller 250 grader i vanlig ugn, i 4 minuter. Tårtbotten ska få en fin färg och vara genomgräddad. Testa med en provsticka.
  6. Smält choklad och grädde i en mikrovågsugn eller i ett vattenbad. Medan chokladen fortfarande är varm och slät, häll den över tårtbotten.
  7. Applicera ett tunt lager av marmelad och chokladblandning i botten med en spatel eller kniv. Tillsätt sedan ytterligare ett tunt lager smet och grädda i cirka 6 minuter. Upprepa ytterligare två gånger. Var noga med att kontrollera att tårtlagren är ordentligt gräddade. Spara resten av chokladblandningen och marmeladen för frostning.
  8. Låt kakan svalna ordentligt innan den tas ur formen.
  9. Applicera ett tunt lager av marmelad med en spatel. Smält chokladblandningen i mikrovågsugnen, häll den över kakan. Sprid ut med en spatel över toppen och kanterna på kakan. Låt kylas i 1-2 timmar innan servering.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.