Baked Alaska

Baked Alaska

Baked Alaska

Avsluta året på topp! Med Baked Alaska – en kvargläcker efterrätt som garanterat kommer imponera på dina gäster. Gott nytt år (bokstavligen)! Tips! Det blir extra bra om du har tillgång till en brännare.

8 Portioner
10 h
22 ratings

Ingredienser8 Portioner

Browniebotten

75 g
1 ¼ dl
Strösocker
¼ dl
Kakao
1 nypa
Salt
1 tsk
Vaniljsocker
1 st
Ägg
½ dl
Vetemjöl
50 g
Vit choklad

Hallonsås

250 g
Frysta hallon
½ dl
Strösocker

Hallonblåbärsglass

4 dl
4 st
Äggulor
1 ½ dl
Strösocker
4 dl

Sockertopping

1 dl
Strösocker

Italiensk maräng

½ dl
Vatten
2 ½ dl
Strösocker
4 st
Äggvitor

Gör så här

  1. Browniebotten

  2. Sätt ugnen på 175°C
  3. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något
  4. Vispa ner strösocker, kakao, salt och vaniljsocker i kastrullen
  5. Tillsätt ägg och fortsätt vispa
  6. Vispa ner vetemjöl
  7. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och rör ner den i smeten
  8. Smöra och bröa en form
  9. Häll smeten i formen
  10. Grädda i cirka 25 minuter, testa med sticka, den ska vara något kladdig
  11. Låt svalna
  12. Hallonsås

  13. Koka upp hallon och strösocker och låt koka i cirka 3 minuter
  14. Passera såsen genom en sil och låt svalna
  15. Hallonblåbärsglass

  16. Vispa grädden fluffig
  17. I en annan skål – vispa äggulorna och strösockret poröst
  18. Rör ner äggblandningen och kvargen i grädden
  19. Kör i glassmaskin
  20. Klä insidan av skålen som glasstårtan ska göras i med plastfolie
  21. Häll ner hallonblåbärsglassen varvat med hallonsåsen i skålen
  22. Lägg på browniebotten upp och ner, viktigt är att botten ska täcka hela skålen så att ingen glass kommer upp på sidorna
  23. Frys skålen i minst 8 timmar
  24. Sockertopping

  25. Smält strösocker i en stekpanna och ringla ut figurer på ett bakplåtspapper
  26. Italiensk maräng

  27. Värm vatten och strösocker i en kastrull till 120°C
  28. Vispa samtidigt äggvitor fluffiga i en skål
  29. När sockerlagen är 121°C, häll ner den i äggvitorna i en tunn stråle under konstant vispning på full effekt. Vispa till den är rumstempererad
  30. Ta ut skålen med glassen, vänd den upp och ner på ett fat, dra av plastfolien
  31. Bre på marängen runt om hela glasstårtan
  32. Bränn av marängen med en gasbrännare
  33. Toppa med sockerfigurerna. Servera direkt

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.