Fortsätt till innehållet
Bakning

Tema

Bakning

Bakverk för högtider, kalas och för de många stunder i livet då sötsuget knackar på

Baka bullar

Bullar går att baka på många olika sätt och med olika typer av fyllningar och topping. Även om kanelbullar anses vara de klassiska bullarna (i Sverige i alla fall) så går det även att göra varianter av dessa genom att byta ut mejeriprodukter till laktosfria alternativ eller att lägga till smaksatt kvarg i degen. Men låt oss vara ärliga. Oavsett vilket recept du väljer så bakas de allra saftigaste och godaste bullarna med mycket smör och socker!Baka med kvarg som smaksättning

Baka med kvarg som smaksättning

Smaksatt kvarg är den perfekta ingrediensen för dig som vill få mycket smak och färg på dina bakverk. Vi har samlat recept på allt från färgglada tårtor och goda bakverk med smaksatt kvarg. Testa att baka med Valios laktosfria kvarg!


Baka snabbt, smidigt & smarrigt

Det kommer som ett brev på posten – sötsuget. Inget gott finns att hämta i kylen men ingredienserna till bakverk finns i skafferiet. Då vill du ha recept på enkla bakverk att sno ihop lite snabbt. Snabba recept på bakverk kommer även väl till hands vid oväntat besök eller när man i sista stund kommer på att du är ansvarig för fikat till barnens fritidsaktivitet. Här har vi samlat några goda och enkla recept som går snabbt att baka!Glasyr och fyllning till bakverk

Ett bakverk utan glasyr eller fyllning är inget riktigt bakverk, för det är ju där bakverket får sin smak och sitt fantasifulla utseende. Basen till bakverket kan vara relativt enkelt så länge du fyller eller toppar med glasyr, grädde eller kristyr. Testa någon av dessa fyllningar och toppingar som du sedan kan experimentera med tillsammans med valfri grund.
Baka småkakor

Småkakor är perfekta munsbitar till kalaset eller fikat mitt på dagen. Begreppet “sju sorters kakor” har funnits i Sverige sedan 1800-talet och syftar på att man som värd eller värdinna för ett kafferep bör bjuda på minst sju olika sorters småkakor för att inte verka, ja, snål. Idag är antalet småkakor på kakfatet inte avgörande för hur gästerna uppfattar dig som värd/värdinna, men att bli bjuden på några småkakor uppskattas troligtvis fortfarande lika mycket! Småkakor bakas ofta på en bas av mjöl, socker och smör och är därför enkla att baka även om du har begränsat med tid eller ingredienser.

Tip icon

Det finns fördelar med att baka med smör!

Smör lyfter fram både smak och doft i bullar och bakverk – så snåla inte med smöret när du Bakar! Besök sektionen Allt om smör för att lära dig mer om smör i bakverk och matlagning.


Baka med frukt eller bär

Att baka med frukt eller bär ger bakverket en söt, syrlig eller fräsch smak beroende på vilket bär eller vilken frukt du väljer att baka med. Har du frukter hemma som har sett sina bästa dagar kan det vara läge att ge frukten nytt liv i form av ett bakverk. Varför inte använda överblivna äpplen till en kanel- och äppelbakelse, till exempel? Bär är den perfekta toppingen på tårtor och bakverk för att ge dem “the final touch”, något som alla mästerverk har gemensamt. Här har vi samlat recept på tårtor, bakelser och kakor som innehåller bär eller frukt i en eller annan form.

Baka med rabarber

Baka med rabarber

Rabarber är en fantastisk smaksättare till bakverk och bidrar med en syrlighet som bryter av mot det söta. Förutom den goda smaken så ger rabarber även bakverk ett visuellt lyft tack vare dess vackra färg. Vill du ha tips på fler recept än den klassiska rabarberpajen? Ta del av hela vår sektion om recept med rabarber!


Baka semlor

Semlor, även kallad fettisdagsbulle, är ett klassiskt bakverk i Skandinavien och äts som bekant på fettisdagen. I Sverige har vi länge ätit semlor med grädde och mandelmassa, och det gör vi gärna fortfarande, men under de senare åren har fantasifulla varianter av semlan tillkommit. Här finner du recept på några varianter av semlor med olika typer av fyllningar! PS. För dig som inte är helt såld på semlor har vi smugit in ett recept på vaniljmunkar.


Baktips

Här samlar vi tips och råd för alla som älskar att baka. Sidan är en guldgruva för såväl nybörjare som erfarna bagare och innehåller praktiska råd som täcker allt från grundläggande bakprinciper till mer avancerade tekniker. Du kan lära dig om vikten av att använda en våg och termometer vid bakning, hur man lyckas med bullbaket, hur man smälter choklad på bästa sätt och mycket mer. Du kan även hitta specifika tips för att lyckas med muffins, småkakor och macarons, samt hur man bäst använder kvarg i bakning för att ge extra smak och saftighet. Med dessa tips kan du förbättra dina bakfärdigheter och skapa utsökta bakverk.