Förberedelsetid
Aktiv
1 h 40 min
Passiv
4 h
Totalt
5 h 40 min
Svårighetsgrad
-
Erfaren kock
Recension
4
stjärnor av fem
1 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder- 180 g digestivekex
-
75 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 0 kg färska jordgubbar (till kanterna på formen)
-
500 g
Valio Vanilla™ VaniljsåsValio laktosfri vaniljsås har en krämig smak och innehåller äkta vanilj från vaniljstång. Den passar…
-
400 g
Valio Laktosfri kvarg vaniljLaktosfri kvarg med fyllig och rund smak av vanilj. God som den är tillsammans med…
- 8 gelatinblad
- 500 g jordgubbar, färska eller frysta
- 4 msk vatten
- 5 gelatinblad
Kolafyllning
-
3 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 2½ dl farinsocker
Dela recept
Instruktioner
- Täck botten på en löstagbar form (ca 24 cm Ø) med bakpapper. Täck innerkanten på formen med kantfolie. Du kan också använda utklippta remsor av bakpapper.
- Mixa kexen fint i en mixer. Smält smöret och blanda ihop. Tryck ut blandningen i botten på formen.
- Skär jordgubbarna i skivor och placera skivorna mot kanten på innersidan av formen. Ställ kallt.
- Koka upp grädde och socker till kolafyllningen i en kastrull. Koka upp och låt koka i cirka någon minut, så att sockret löser upp sig i grädden. Kyl i ett kallt vattenbad. Låt svalna i kylskåpet eller frysen så att såsen tjocknar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa upp kolasås, vaniljsås och kvarg med en elvisp. Krama ur gelatinbladen och koka upp med vattnet tills gelatinet har smält. Vispa ner gelatinbladen i smörkolakrämen.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Mosa jordgubbarna till puré med en stavmixer. Lägg 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull, krama ur resten av gelatinbladen och lägg ner. Koka upp under vispning tills gelatinet smält. Blanda ner resten av purén.
- Varva kola- och jordgubbsfyllning i mitten av formen. Mot slutet kan mängden minskas så att man får ett tätt ringmönster i mitten. Du kan även justera mönstret genom hur högt du häller i. Om fyllningen rinner ner i botten häller du närmare ytan på fyllningen.
- Ställ tårtan kallt minst fyra timmar eller till följande dag.
Till recepten
Dela recept