Jordgubbstårta med smörkola

Jordgubbstårta med smörkola

Jordgubbstårta med smörkola

Jordgubbstårta med smörkola

Jordgubbar och ljumma sommarkvällar är som skapta för varandra. Så när solen sänker sig och luften fortfarande dallrar – bjud på en kvargfräsch och supersomrig jordgubbstårta med smörkola. Och njut lite extra av sommarkvällen.

8 Portioner
5 h
00 ratings

Ingredienser8 Portioner

180 g
Digestivekex
75 g
3 dl
2 ½ dl
Farinsocker
8 st
Gelatinblad (till kolafyllning)
500 g
400 g
4 msk
Vatten
5 st
Gelatinblad (till jordgubbsfyllning)
500 g
Jordgubbar (färska eller frysta)
Färska jordgubbar (till kanterna på formen)

Gör så här

  1. Täck botten på en löstagbar form (med en diameter på 24 cm) med bakpapper. Täck innerkanten på formen med kantfolie. Du kan också använda utklippta remsor av bakpapper. Krossa Digestivekexen i en mixer. Smält smöret och blanda i de krossade kexen. Tryck ut blandningen i botten på formen. Skär jordgubbarna i skivor och placera skivorna mot kanten på innersidan av formen.
  2. Lägg gelatinbladen (8 + 5) till fyllningarna i blöt i kallt vatten.
  3. Häll i grädde och farinsocker till kolafyllningen i en kastrull. Koka upp och låt koka i cirka en minut, så att sockret löses upp i grädden. Kyl av i kallt vattenbad. Låt sedan svalna i kylskåp så att såsen tjocknar.
  4. Mosa jordgubbarna till puré med en stavmixer. Låt cirka en deciliter av jordgubbspurén koka upp och smält gelatinbladen (5 st) i purén.
  5. Blanda vaniljsås, vaniljkvarg och kolasås med en visp. Koka upp vattnet och smält de sista gelatinbladen (8 st) i det, blanda ordentligt tillsammans med kolasåsen.
  6. Varva kola- och jordgubbsfyllning i mitten av formen. Mot slutet kan mängden minskas så att man får ett tätt ringmönster i mitten. Du kan även justera mönstret genom hur högt du häller i. Om fyllningen rinner ner i botten häller du närmare ytan på fyllningen.
  7. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna i cirka fyra timmar eller till följande dag. Ta loss den stelnade tårtan ur formen och placera den på ett serveringsfat.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.