Fortsätt till innehållet

Hjortrontårta

Hjortrontårta med knäckig kolasås är en klassisk bakelse för alla typer av fester. Dess sofistikerade utseende och goda smak går aldrig ur tiden. Om du gillar hjortron är detta en efterrätt du verkligen kommer att uppskatta!

Hjortrontårta

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Tårtbottnar

 • tårtbottnar
 • ½ dl vatten
 • ½ dl hjortronlikör

Fyllning

Kolasås

Montering

 • 10  blommor (äkta, konstgjorda eller ätbara)
 • 1 näve hjortron, frysta eller färska

Instruktioner

Tårtbottnar

 1. Gör tre tårtbottnar enligt ett klassiskt recept eller köp färdig tårtbotten i tre delar (18-20 cm Ø).
 2. Blanda vatten och likör och fukta tårtbottnarna jämnt på varje sida.

Fyllning

 1. Vispa grädde och kvarg fast med en elvisp.
 2. Blanda hjortonsylt och hjorton.

Kolasås

 1. Koka grädde och socker till en kolasås på medelhög värme, cirka 5 minuter. Du kan testa att kolan är färdig genom att göra ett kulprov (hälla några droppar kola i kallt vatten, om den sprider sig behöver den koka mer). Du ska kunna forma kolan med fingrarna, då är den färdig.

Montering

 1. Fördela hjortronsylten på två av bottnarna.
 2. Bred på ca 1/4-del av gräddblandningen på två av bottnarna men inte hela vägen ut till kanten.
 3. Lägg ihop bottnarna.
 4. Häll den något kylda kolasåsen på mitten av kakan och låt den sprida sig, men inte så att den åker över kanterna. Är den för tjock kan du värma den igen. Applicera med spatel om det behövs.
 5. Spritsa resten av grädden på kanterna. För att spritsa strängar behöver du en bladtyll (15 mm). Spritsa horisontellt och börja nedifrån, en rad i taget. Skaka lätt på handen när du avslutar varje sträng så får du ett vågigt mönster. Spritsa en sida åt gången tills du når toppen, kanten med kolasås ska täckas.
 6. Dekorera med hjortron och blommor.
 7. Tips! Tårtan kan med fördel göras flera timmar (även dagar) i förväg, dekorera då istället precis innan servering så att smak och fukt behålls.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.