Fortsätt till innehållet
Grytbröd med kefir

Grytbröd med kefir

Grytbröd är ett fiffigt sätt att baka bröd på som gör brödet extra krispigt utan att man behöver någon särskild ugn. Det tar lite tid men är inte särskilt svårt, och du blir rikligt belönad när det doftar nybakat bröd i köket.

Grytbröd med kefir

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Fördeg

  • 12½ g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1 dl
    Valio Laktosfri kefir naturell
    Njut av Valio laktosfri naturell Kefir med härligt frisk, porlande konsistens och mild smak. Ät…
    Valio Laktosfri kefir naturell 2,5% 1000 g
  • 2 dl vetemjöl

Bröd


Instruktioner

Fördeg

  1. Blanda ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt kefir och mjöl och blanda väl. Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa i 2 timmar.

Bröd

  1. Tillsätt resten av brödingredienserna till fördegen. Blanda tills du får en slät deg.
  2. Låt jäsa i rumstemperatur i 8 timmar eller 12-18 timmar i kylskåp.
  3. Om du jäste brödet i kylen, låt degen stå i rumstemperatur, ca 1 - 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 °C. Sätt in en rund gjutjärns- eller keramikpanna i ugnen medan den värms upp.
  5. Forma degen rund på ett mjölat bord.
  6. Ta ut den varma formen och lägg i brödet. Sätt på locket.
  7. Grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter tills brödet fått fin färg.
  8. Låt svalna.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.