Grytbröd med kefir

Grytbröd med kefir

Grytbröd med kefir

Grytbröd gör det lätt att baka bröd, det blir lika gott som det är enkelt. Förutom att grytbröd blir väldigt fina, så är det är också bra för gräddningen att locket är på vilket gör brödets yta både mjuk och krispig. Börja förbered dagen innan så sköter sig nästan resten av sig självt!

12 Portioner
24 h
00 ratings

Ingredienser12 Portioner

Fördeg

1 dl
Vatten
12 ½ g
Jäst
1 dl
2 dl
Vetemjöl

Bröd

2 dl
1 dl
Vatten
6 dl
Vetemjöl
Salt

Gör så här

  1. Förbered först fördegen. Blanda ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt kefir och vetemjöl och blanda väl. Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa i 2 timmar.
  2. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen. Blanda tills du får en slät deg. Låt jäsa i rumstemperatur i 8 timmar eller 12-18 timmar i kylskåp.
  3. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en rund gjutjärns- eller keramikpanna i ugnen medan den värms upp.
  4. Forma degen rund på ett mjölat bord. Om du jäste brödet i kylen, låt degen stå först i rumstemperatur (1 - 2 timmar) täckt med folie.
  5. Lyft upp degen i formen. Sätt på locket. Sätt formen i ugnen och grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter tills brödet fått fin färg.
  6. Servera grytbrödet kylt med smör.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.