Fortsätt till innehållet

Gravad lax

Den gravade laxen är en klassiker till julbordet, på påsk och till midsommarbuffén. Och den är enkel att göra själv! Allt du behöver är lax, salt, socker och kryddor och lite tid, eftersom den behöver 2 timmar i kylen.

Gravad lax

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 1 kg laxfilé med skinn
  • 4 msk finkornigt salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 dl hackad dill

Instruktioner

  1. Skär laxen i två filéer med skinnet kvar. Ta bort alla ben.
  2. Skär några snitt i fiskskinnet.
  3. Blanda kryddorna och saltet och gnid in laxen med blandningen. Lägg dill på köttsidan och lägg ihop laxen, en tunn del mot en tjock del.
  4. Slå in fisken i bakplåtspapper eller folie och lägg den i en plastpåse. Låt den stå i kylen ca 2 dygn, gärna med en vikt ovanpå. Vänd några gånger under tiden.
  5. Torka fisken torr och skär i tunna skivor före servering.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.