Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Undvik jodbrist

Undvik jodbrist

Mejeriprodukter är en viktig källa till jod. Genom att följa rekommendationerna kan mer är hälften av det rekommenderade dagliga intaget av jod lätt tillgodoses.

Vilken mat innehåller jod?

Mjölk och mejeriprodukter innehåller jod naturligt. Det rekommenderade intaget är fem deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost som tillsammans innehåller 80-100 µg jod, vilket är mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.

Näringsinformationen på Valios mjölkförpackningar anger mängden jod som finns naturligt i mjölken. Även ägg och fisk innehåller naturligt jod och är också bra källor till jod. Växtbaserade Valio Oddlygood®-havredryck och havrebaserade yoghurt är berikade med jod till en nivå som motsvarar mjölkens nivå.

Exempel på jodnivåer i livsmedel Portionsstorlek Jod µg
Mjölk eller kärnmjölk 2 dl 32
Yoghurt eller fil 2 dl 32
Ost emmentaler 3 skivor (30g) 12
Ost edamer 3 skivor (30g) 8
Färskost 30g 6
Cottage cheese 30g 5
Fisk 100g 30
Ägg 1 st 23
Bordssalt med jod 1/2 tesked 60

I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 anges inget rekommenderat intag för jod. Däremot har man satt ett tillräcklingt intag. (Källa: Livsmedelsverket 2021):

Ålder µg/dag
6-11 månader 80-90
1-10 år 100
Flickor 11-17 år 120
Pojkar 11-14 år 130
Pojkar 15-17 år 140
Vuxna över 18 år 150
Gravida och ammande 200
Tip icon

Visste du att jod har följande hälsopåståenden:

  • främjar normal kognitiv funktion
  • främjar normal energiomsättning
  • främjar nervsystemets normala funktion
  • främjar att huden håller sig normal
  • främjar normal produktion av sköldkörtelhormoner och sköldkörtelns normala funktion

Källa: EU-kommissionens förordning Nr 432/2012.

Åldersgrupp µg/dag
1-3 år 200
4-6 år 250
7-10 år 300
11-14 år 450
15-17 år 500
Vuxna 600
Vid graviditet och amning 600
Jodhalt i urinen  µg/L Status
Över 100 Godkända nivåer
50-100 Något bristfällig
20-50 Måttlig brist
Under 20 Allvarlig brist