Fett

Fett är en viktig energikälla och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Kroppen behöver fett för att få energi, det lagras i fettväven som energireserv och är både värmeisolerande samt skyddar våra inre organ.

Bygger och reparerar

Fettet är viktigt för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Det behövs också för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Skillnad på fett och fett

Det finns två grupper av fett – mättat och omättat. Det omättade fettet består i sin tur av enkelomättat fett och fleromättat fett som till exempel omega-3 och omega-6. Skillnaden mellan mättat och omättat fett är olika typer av fettsyror som skiljer sig åt kemiskt och påverkar kroppen på olika sätt. De flesta livsmedel innehåller båda sorterna men det är alltid en som dominerar.

Fett är livsnödvändigt

Rätt fetter förser oss med de livsnödvändiga så kallade essentiella fettsyrorna. Dessa påverkar en rad viktiga funktioner i kroppen som bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.