Fett

Fett är en viktig energikälla och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Kroppen behöver fett för att få energi, det lagras i fettväven som energireserv och är både värmeisolerande samt skyddar våra inre organ.

Vad är fett?

Fett är ett näringsämne som vi får i oss via den mat vi äter och som, liksom proteiner och kolhydrater, är en viktig energikälla. Fett ger dubbelt så mycket energi per gram som protein och kolhyrater. Fett av rätt sort och i rätt mängd är livsnödvändigt för vårt välmående. Fettet som finns i livsmedel vi äter ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras sedan i fettvävnaden som energireserv.

Varför behöver vi fett?

Fettet är viktigt för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Det behövs också för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Rätt fetter förser oss med livsnödvändiga fettsyror, så kallade essentiella fettsyror. Dessa påverkar en rad viktiga funktioner i kroppen som bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Olika typer av fetter

Det finns två grupper av fett – mättat och omättat. Skillnaden mellan mättat och omättat fett är olika typer av fettsyror som skiljer sig åt kemiskt och påverkar kroppen på olika sätt. De flesta livsmedel innehåller båda sorterna men det är alltid en som dominerar.

Mättat fett

Mättat fett finns främst i animaliska livsmedel samt vegetabiliska oljor och är ett fett som vi bör äta i lagoma mängder, man brukar säga max 20-30 gram per dag beroende på om du är kvinna eller man. Mättade fetter är inte livsnödvändigt, som vissa fleromättade fetter anses vara. Choklad, glass, kokosfett och palmolja innehåller exempelvis mättade fetter och det är därför bra att hitta en balanserad kost som även innehåller omättade fetter.

Omättat fett

Det omättade fettet består av enkelomättat fett och fleromättat fett. De fetter som tillhör dessa kategorier är fetter är bra för hälsan och bör ätas regelbundet. Man brukar säga att ca två tredjedelar av det fett vi äter bör komma från enkelomättade och fleromättade fetter.

Enkelomättade fetter finns bland annat i margarin, kyckling, kött, nötter, avokado, olivolja och oliver.

Fleromättade fetter är fetter som kroppen inte kan tillverka själv men som är livsnödvändiga för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, reglera blodtrycket samt för att våra njurar och vårt immunförsvar ska fungera. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. Omega-3 finns framförallt i fet fisk (lax, makrill, sill och sardiner), rapsolja, valnötter samt vissa alger. Omega-6 finner du i olika typer av oljor, tex majsolja, solrosolja, sojaolja, sesamfröolja och rapsolja.