Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Spannmålsfri kost

Spannmålsfri kost

Vid spannmålsallergier följer man en spannmålsfri diet, vilket i praktiken oftast innebär att man utesluter råg, korn och vete samt livsmedel som innehåller dessa spannmål. Spannmålsallergi diagnostiseras vanligtvis redan i spädbarnsålder och oftast växer besvären bort redan innan skolåldern.

I en spannmålsfri diet undviker man spannmålsprotein som ger symptom hos spannmålsallergiker. De vanligaste allergiframkallande sädesslagen är vete, råg och korn. Allergi mot havre är dock ovanligt.

Spannmålsallergi konstateras vanligtvis i spädbarnsålder och det växer oftast bort redan innan barnet börjar skolan. Allergi diagnostiseras enligt läkarens anvisningar genom att ännu en gång prova kosten med spannmålet som orsakade allergin. Spannmål som upptäckts vara olämpliga ersätts med alternativ som inte ger symptom, vanligtvis ris, majs, bovete och hirs.

Barn som har spannmålsallergi ska gärna äta en allsidig kost som innehåller spannmål som är lämpliga för barnet, både vid huvudmåltider och vid mellanmål. Detta säkerställer ett tillräckligt intag av näringsämnen och kosten blir inte onödigt ensidig. Försök att använda fullkornsprodukter i den mån det är möjligt.

Till barn under 1 år kan du koka gröt av olika alternativ till spannmål. Till äldre barn kan du förutom gröt även servera bröd som är gjort av ingredienser som är lämpliga för barnet. Som mellanmål kan du till exempel servera flingor och müsli, som är gjorda av lämpliga sädesslag. Till lunch och middag kan du servera ris och specialmakaroner som tillbehör.

Spannmål vid märkning av livsmedelsförpackningar

Tillverkaren måste ange om vete, råg, korn eller havre har använts i produkten. Stärkelse, hydrolyserad stärkelse (stärkelsesirap, maltodextrin) och modifierad stärkelse kan ha sitt ursprung i spannmål. Spannmålsproteinhalten i hydrolyserad och modifierad stärkelse är dock mycket liten och är inte känd för att orsaka allergier. Om du eller någon i familjen är allergisk mot spannmål ska ni undvika följande livsmedel eftersom de innehåller vete, råg, korn eller havre:

  1. Vanligt bröd och vanliga bakverk, gröt, välling, gröt- och vällingpulver för småbarn
  2. Flingor, müsli, skrädmjöl, memma
  3. Makaroner, spagetti, lasagne, havre- och rågmakaroner
  4. Maträtter som innehåller mjöl eller flingor, till exempel köttbullar, köttfärslimpa, grynkorv och panerad mat
  5. Såser och soppor som är redda med vetemjöl eller kornstärkelse
  6. Lakrits samt sötsaker, choklad och mjölkprodukter som innehåller till exempel rån, kex eller flingor
  7. Hemgjord svagdricka, havredryck, havrebaserade snacks samt juicer som innehåller vetefibrer
  8. Senap och kryddsåser som innehåller vete, som till exempel sojasås