Fortsätt till innehållet
Symptom och behandling

Laktosintolerans

Symptom och behandling vid laktosintolerans

Symptomen vid laktosintolerans är individuella och kan variera. Här finner du vanliga symptom som kan uppstå samt information gällande behandling av laktosintolerans.

Livsmedel som kan orsaka symptom

Upplevelsen av hur mycket laktos man klarar av kan variera från dag till dag. Det kan bland annat bero på måltidens sammansättning samt hur mycket laktos måltiden innehåller i förhållande till hur mycket laktos man tål. Som tur är finns det många laktosfria mejeriprodukter som gör det enkelt att laga laktosfri mat.

Se vår lista med livsmedel som innehåller laktos.

Orsaker till magbesvär

De besvär som man får vid laktosintolerans kan vara symptom på många andra orsaker än laktosintolerans. Därför är det viktigt att du alltid söker vård och får en diagnos på din laktosintolerans av en läkare. Misstänker man laktosintolerans är det bra att notera vilka symptomen är och vad man har ätit när man får dem eftersom det kan hjälpa läkaren att ställa rätt diagnos. Det kan också vara en bra idé att fråga släktningar om de upplevt samma, eller liknande, problem eller om de har någon tarmsjukdom. Har man fått diagnosen laktosintolerans är nästa steg att sätta in rätt behandling.

Rätt behandling vid laktosintolerans

Vilken behandling som behövs beror på vilken typ av laktosintolerans man har. Om det är primär laktosintolerans tål man oftast mat som innehåller mindre mängder av laktos eller mjölksocker. Då räcker det normalt med att undvika mat som innehåller mycket laktos för att besvären ska minska eller försvinna helt.
Diagnosen medfödd laktosintolerans ställs direkt hos nyfödda barn och behandlas av barndietist och barnläkare. Barnet får då modersmjölksersättning som är helt fri från mjölksocker. Har man medfödd laktosintolerans måste man normalt under hela sitt liv äta mat som innehåller så lite mjölksocker som möjligt.
Det finns också tillfällig laktosintolerans, även kallad sekundär laktosintolerans, som kräver behandling för den sjukdom som skadat slemhinnan i tunntarmen. Men när sjukdomen är behandlad och skadan i tarmen har läkt försvinner problemen och den drabbade tål mjölksocker igen.