Mjölksyrabakterier är bakterier som producerar mjölksyra när de jäser. De lever av att bryta ner sockerarter till mjölksyra och fungerar som skydd mot andra bakterier. De hjälper dessutom till att öka mängden andra goda bakterier. Människan har i alla tider använt bakterier för att öka matens hållbarhet och för att förbättra smaken.
På grund av att namnet innehåller ordet ”mjölk” kan man kanske kan tro att man som laktosintolerant inte kan äta mjölksyrabakterier. Det stämmer inte. Faktum är att mjölksyrabakterier kan hjälpa till att bryta ner laktos. Mjölksyrabakterier fungerar också bra för mjölkproteinallergiker. Vid mjölkproteinallergi bildas en allergisk reaktion mot mjölkprotein, något som inte alls har koppling till mjölksyrejäsning.
Det finns många olika mjölksyrabakterier men våra vanligaste är laktobaciller och bifidobakterier. Exempel på livsmedel som är rika på mjölksyrabakterier är mjölksyrade grönsaker, syrad mjölk eller surdegsbröd.