Magens bakterieflora och immunförsvar
Många mikroorganismer lever i symbios med människan. Bakterierna är en viktig del av immunförsvaret – omkring 70-80% av kroppens samlade immunförsvar finns i mag-tarmkanalen. Bakterierna hjälper oss att bryta ner näringsämnen och skyddar våra kroppar mot skadliga bakterier.
Tarmflorans funktioner
Människans tarmflora utgörs av de bakterier som finns naturligt i vår tarm. I tjocktarmen finns exempelvis bakterier som bildar K-vitamin – ett vitamin som krävs för att blodet ska kunna koagulera. Tarmfloran uppskattas till minst tusen olika arter och har åtminstone fyrtio miljoner gener som kan kombineras till ett nästintill oändligt antal funktioner. Funktioner som i sin tur samverkar med tusentals beståndsdelar i den mat vi äter och direkt med våra tarmceller. Till antalet är bakterierna minst tio gånger fler än våra egna celler, cirka hundra biljoner. Varje persons tarmflora är lika unik som ett fingeravtryck.
Så tar du hand om immunförsvaret
Mycket av immunförsvaret går att påverka genom vad man äter, och hur man mår i magen. Den bästa kosten för immunförsvaret är en kombination av nyttiga bakterier tillsammans med fiberrika råvaror som de goda bakterierna gillar, berättar Maria Nygårds, dietist på Valio.
Vad är mjölksyrabakterier?
Mjölksyrabakterier är bakterier som producerar mjölksyra när de jäser. De lever av att bryta ner sockerarter till mjölksyra och fungerar som skydd mot andra bakterier. De hjälper dessutom till att öka mängden andra goda bakterier. Människan har i alla tider använt bakterier för att öka matens hållbarhet och för att förbättra smaken. Exempel på livsmedel som är rika på mjölksyrabakterier är mjölksyrade grönsaker, syrad mjölk eller surdegsbröd.