Tarmflorans viktiga funktioner för hälsan

Tarmfloran är en benämning för bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen. Den är unik för varje människa och har många viktiga funktioner för hälsan.

Kroppens största immunologiska organ

Man räknar med att cirka 70 – 80 % av människans immunsystem finns i tarmen, betraktas som kroppens största immunologiska organ.

Vad som är bra, är att du själv kan påverka tarmfloran både genom att äta hälsosamma bakterier och fiberrik mat, det man också brukar kalla prebiotika. Ett sätt är att äta eller dricka hälsosamma bakterier varje dag, som t ex kan finnas som tillskott i yoghurt eller Kefir. Ett annat knep är att äta fermenterad mat, även kallad mjölksyrad eller syrad mat, som surkål, kimchi, vissa korvar och ost. Fiber från frukt och grönsaker har också positiva effekter på tarmfloran och enkelt kan man säga att fibrerna kan användas som föda för de hälsosamma bakterierna i tarmen som på så sätt kan växa till och bli fler.

Bakteriefloran och immunförsvaret

Tack vare bakterierna i tarmfloran får vi ett starkt immunförsvar som skyddar oss från sjukdomar. Läs mer om magens bakterieflora och immunförsvar samt hur det vi äter kan påverka immunförsvaret.

Magens bakterieflora och immunförsvar