Tarmflorans viktiga funktioner för hälsan

Tarmfloran är en benämning för bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen. Den är unik för varje människa och har många viktiga funktioner för hälsan.

Tarmfloran - Kroppens största immunologiska organ

Man räknar med att cirka 70 – 80 % av människans immunsystem finns i tarmen, betraktas som kroppens största immunologiska organ. Tarmfloran utgör därför en viktig del av vårt immunförsvar och bör tas omhand med hjälp av rätt kosthållning. En annan viktig funktion som tarmfloran står för är att hjälpa tjocktarmen att spjälka (bryta ned) ämnen i maten som vi själva inte kan bryta ned, t.ex kostfiber. Antalet mikroorganismer som finns i tarmen påverkas bland annat av omgivande miljö, ålder och matvanor.

Kost som är bra för tarmfloran

Du själv kan påverka tarmfloran både genom att äta hälsosamma bakterier och fiberrik mat, det man också brukar kalla prebiotika. Ett enkelt sätt är att äta eller dricka hälsosamma bakterier varje dag, som t ex kan finnas som tillskott i yoghurt eller Kefir. Ett annat knep är att äta fermenterad mat, även kallad mjölksyrad eller syrad mat, som surkål, kimchi, vissa korvar och ost. Läs mer om fermentering här. Genom bra matvanor tycks tarmfloran förbättras och bli mer artrik. Fiber från frukt och grönsaker har också positiva effekter på tarmfloran och förenklat kan man säga att fibrerna kan användas som föda för de hälsosamma bakterierna i tarmen som på så sätt kan växa till och bli fler. Läs mer om kostfibrer och fiberrika livsmedel.

Kost som är mindre bra för tarmfloran är exempelvis mat som innehåller en stor andel mättat fett. Genom att välja mat med rätt fettkvalitet, t.ex omättat fett, får du i dig rätt mängd fett per dag samtidigt som du bibehåller en stabil tarmflora. Läs mer om olika typer av fetter.

Hur återställer jag en utslagen tarmflora?

Hos vuxna människor innehåller tarmfloran oftast rikligt med goda bakterier och har därför lättare att stå emot förändringar i tarmfloran jämfört med barn och äldre personer. Bland små barn och äldre är det därför vanligare att uppleva tarminfektioner. Genom att äta fiberrik mat, mat som innehåller hälsosamma bakterier och fermenterad mat ger du tarmfloran goda förutsättningar för att återställa sig om den har kommit ur balans. Rådfråga alltid en läkare eller dietist om du anar en obalans eller utslagen tarmflora, exempelvis via 1177.

Bakteriefloran och immunförsvaret

Tack vare bakterierna i tarmfloran får vi ett starkt immunförsvar som skyddar oss från sjukdomar. Läs mer om magens bakterieflora och immunförsvar samt hur det vi äter kan påverka immunförsvaret.

Magens bakterieflora och immunförsvar
Maghälsa
IBS-mage
Maghälsa
FODMAP - kostråd för IBS-magar
Hälsa och välmående
Laktosfri kost