Laktosfri kost

Graden av laktosintolerans varierar mellan olika personer och kan också variera från dag till dag. Vissa tål att dricka ett litet glas mjölk i samband med en måltid, medan de som är allra känsligast får besvär av mycket små mängder.

Kostråd för att leva laktosfritt

Uppkomsten av besvären man kan uppleva vid laktosintolerans kan både bero på hur mycket laktasenzym som finns i tarmen och hur lång tid tar det för maten att passera. Hur snabbt man tömmer magsäcken kan också påverka, d.v.s. hur lång tid tar det för maten att gå genom mag- och tarmkanalen samt vilken slags bakterieflora det finns i tarmen. Dessa tillstånd är sällan stabila och kan som sagt variera dagligen. På grund av detta varierar även symptomen vid laktosintolerans. Till exempel påverkas tömningen av magsäcken om man äter en fettrik eller fiberrik kost. Då töms den nämligen långsammare och då har enzymet också mer tid att spjälka laktosen.

Det finns också ingredienser som man kanske inte vanligtvis förknippar med mjölk men som innehåller just det. Som en hjälp på traven kommer här några exempel på ord i en innehållsdeklaration där mjölk kan förekomma eller förekommer:

Välj laktosfria alternativ

Idag finns en uppsjö av mjölkbaserade produkter som också passar den som är laktosintolerant eller laktoskänslig. Det är enkelt att leva laktosfritt eftersom alternativen är så många! Välj inte bort mjölkprodukterna, utan byt ut dem, så får du all den näring som produkterna ger utan att oroa dig för magen. Det finns massor av goda laktosfria produkter! Laktosfritt smör, mjölk, ost, yoghurt, grädde, kvarg och crème fraîche, ja i princip allt som görs av mjölk eller grädde finns också som goda laktosfria alternativ. Testa dig fram för att hitta dina favoriter och håll ögonen öppna för fler alternativ.

Enkla och goda laktosfria recept

För att göra det ännu enklare att planera maten har Valio samlat massor av smarriga laktosfria recept som du hittar på våra receptsidor. Låt dig inspireras av våra recept - alla ska kunna äta lika gott trots laktosintolerans.

Livsmedel att undvika för en laktosfri kost

Det finns en hel vetenskap bakom laktos i mat och olika typer av livsmedel innehåller olika mängder laktos, medan vissa livsmedel är helt laktosfria. Ta del av listan som presenterar hur stor mängd laktos som några av de vanligaste livsmedlen innehåller.

Laktos i mat