Vad är vassle?

Vassle är det protein som kommer från mjölk och som bildas vid framställningen av ost. Läs mer om fördelarna med vassle samt skillnaden mellan vassleprotein och kasein.

Vad är vassle och var får man det ifrån?

De främsta proteinerna i mjölk är kasein och vassleprotein. Av proteinerna i komjölk är 80 procent kasein och 20 procent vassleprotein. Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs.  Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost och nio liter vassle. I framställningen av kvarg förtjockas kaseinet i mjölken genom syrning av mjölken med mjölksyrebakterier eller genom att tillsätta mineralsyra.

Hur skiljer sig vassleproteinets inverkan på kroppen från kaseinproteinet?

Vassleproteinet fälls inte ut i den sura miljön i magen och därför tas aminosyrorna i den snabbare upp i blodet än aminosyror från kasein. Vassle är alltså ett mer snabbverkande protein, medan kaseinets effekt är långsammare och varar under en längre tid.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra er användarupplevelse och samla in användarstatistik. Genom att fortsätta att använda webbplatsen godkänner ni att vi använder cookies.Läs hela Valios integritetspolicy ›