Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Proteiner har olika kvalitet

Proteiner har olika kvalitet
Hanna Kautiainen
Näringsexpert på Valio

Magisterexamen inom livsmedelsvetenskap. Mångårig erfarenhet inom nutrition och kommunikation.

Det är bra att äta en varierad kost, eftersom proteinerna i olika livsmedel kompletterar varandra. Proteiner från animalier har en högre kvalitet än proteiner från växtriket. Det beror på att animaliska proteiner innehåller alla essentiella aminosyror som är livsnödvändiga för kroppen.

Mjölkprotein innehåller alla essentiella aminosyror

Mjölk innehåller naturligt omkring 3,3 g protein/100 g. Ungefär 20 procent av proteinet i mjölk och färska mjölkprodukter är vassleprotein och resten kasein, 80 procent. Proteinet i ost och kvarg består främst av kasein eftersom vasslen separeras vid framställningen. Mjölkprotein håller en hög näringskvalitet då det innehåller rikligt av alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Mjölkprotein absorberas dessutom väl och därför kan kroppen tillgodogöra sig det effektivt. Näringskvaliteten för olika proteinkällor bedöms utifrån aminosyrasammansättningen och hur effektivt enskilda aminosyror tas upp av kroppen i förhållande till kroppens förmåga att tillgodogöra sig aminosyrorna. Enligt DIAAS-värdet, som infördes 2014 på förslag av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, är mjölkprotein den näringsmässigt bästa proteinkällan.

Källa: FAO, DIAAS-metoden för bedömning av proteinkvalitet.

Protein Grenade aminosyror
Vassleprotein 26%
Kasein 23%
Ägg 20%
Sojaprotein 18%
Veteprotein 15%

Näringslära

Näringslära

Vill du veta mer om de olika näringsämnena? Vår kropp behöver en blandning av olika näringsämnen för att må bra och kunna prestera. Här har vi samlat en avdelning med information om de olika näringsämnena och hur de påverkar vår hälsa!