Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Vad är vassle?

Vad är vassle?

Vassle är det protein som kommer från mjölk och som bildas vid framställningen av ost. Läs mer om fördelarna med vassle samt skillnaden mellan vassleprotein och kasein.

Vad är vassle och var får man det ifrån?

Vassle är en biprodukt i form av en klar vätska som framställs vid tillverkning av ost. Det består till största delen av vatten, proteiner och laktos (mjölksocker) och även en hel del vitaminer och mineraler. Från vassle kan man framställa vasslepulver vilket har kommit till att bli ett populärt kosttillskott i gym-och träningssammanhang tack vare dess proteinrika innehåll.

Vassle eller kasein – var är skillnaden?

De främsta proteinerna i mjölk är kasein och vassleprotein. Av proteinerna i komjölk är 80 procent kasein och 20 procent vassleprotein. Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs.  Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost och nio liter vassle. I framställningen av kvarg förtjockas kaseinet i mjölken genom syrning av mjölken med mjölksyrebakterier eller genom att tillsätta mineralsyra.

Hur skiljer sig vassleproteinets inverkan på kroppen från kaseinproteinet?

Vassleproteinet fälls inte ut i den sura miljön i magen och därför tas aminosyrorna i vasslen upp snabbare i blodet än aminosyror från kasein. Vassle är alltså ett mer snabbverkande protein som passar bra efter träning för att påskynda återhämtningen. Kaseinets effekt är långsammare och varar under en längre tid vilket gör att en produkt som kvarg, som är rik på kasein, passar bra till frukost eller mellanmål för dig som vill få i dig mer protein.

Läs mer om kvarg för bakning och matlagning!

Protein i livsmedel

Protein i livsmedel

Läs mer om varför vi behöver protein och om olika proteinrika livsmedel som bidrar till att du får i dig tillräckligt med protein i din kost.