Fortsätt till innehållet

Hälsa och välmående

Protein

Protein kommer från det grekiska ordet ”proteos” som betyder den första, den viktigaste. Och lite så är det faktiskt. Protein är vårt absolut viktigaste näringsämne och livsnödvändigt för kroppen att vi får i oss. Här berättar vi mer om protein som näringsämne och varför protein är viktigt för våra kroppar!

Tip icon

Om du tränar ökar proteinbehovet!

Muskler består huvudsakligen av protein. Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. När du tränar bryts musklerna ner för att sedan byggas upp igen efter vila och bra mat. Därför är det extra viktigt att få i sig protein när man tränar. Även kalorier (energi) är viktigt, annars blir effekten av träningen den motsatta. Det vill säga får inte kroppen tillräckligt med energi så bryter den ner muskelmassan till energi istället. Den med mer muskelmassa förbränner mer kalorier än den med mindre muskelmassa. Läs mer om proteinkällor för dig som tränar.

Protein i olika livsmedel

Livsmedel Portionsstorlek Mängd protein
Avokado 1 st (55 g) 1 g
Falukorv 100 g 11 g
Fläskkotlett 125 g 25 g
Hasselnötter 30 g 4 g
Valio laktosfri kvarg, naturell 200 g 18 g
Kycklingbröst 160  g 43 g
Köttfärssås 150 g 17 g
Köttstek 160 g 31 g
Valio laktosfri lätt mjölkdryck, 0,5% fett 2 dl 6,6 g
Pasta (kokt) 175 g 7 g
Potatis 175 g 3 g
Valio PROfeel shake choklad 250 ml 25 g
Valio Vanilj™ yoghurt original 2 dl 7,2 g
Ett ägg 60 g 7 gProdukter rika på protein

Valio värnar om hälsa och välmående och har därför tagit fram produkter som är berikade med extra protein. Perfekta produkter att ta med sig på språng för dig som tränar och som snabbt vill ha påfyllning av energi!


Valio PROfeel® proteinprodukter

Valio PROfeel® proteinprodukter

Vår kropp behöver utöver träning också en blandning av olika näringsämnen för att må bra. Energi får vi från protein, fett och kolhydrater. Utöver dessa behöver vi också vitaminer, mineraler och antioxidanter. ​