Syrat och fermenterat

Syrning, eller fermentering, innebär att råvaror som grönsaker och mjölk konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer. I en kontrollerad process får råvaran jäsa, och kolhydrater omvandlas till bland annat mjölksyra, vilket förändrar både smak, doft och konsistens.

Syrad mat

Syrad mat, även kallat fermenterad mat, innebär att livsmedlen konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer vilket medför en förändrad smak, doft och konsistens. Genom fermentering (jäsning) bildas hälsosamma mjölksyrabakterier som kan bidra till en bättre maghälsa. Kimchi, kombucha och surdegsbröd, samt mejeriprodukter som kefir och helt vanlig yoghurt är alla exempel på syrad mat.

Läs mer om syrad mat

Syrade produkter

Med Valios breda sortiment av produkter med levande bakteriekultur är det enkelt att variera sin kost och hitta sina favoriter och samtidigt få en variation i vilken typ av bakteriekultur man får i sig. Man brukar säga att det är bra för tarmen med flera olika sorters mjölksyrabakterier.

Läs mer om syrade produkter

Syrade grönsaker

Det är många som är nyfikna och vill prova att syra grönsaker hemma. Det är faktiskt lättare än vad man kanske tror! Enkla och goda grönsaker att fermentera som nybörjare är till exempel vitkål, salladskål, morötter, gurka, rödbetor och rödlök. Vilken temperatur och hur länge fermenteringsprocessen ska pågå kan skilja sig en hel del i olika recept, men oavsett vilket recept du följer är det i grunden samma process.

Läs mer om syrade grönsaker

Hemgjord kefir - steg för steg

Kefir är syrad mjölk som tillhör släktet fermenterad kost. Fermenteringen innebär i detta fall att mjölken jäser med hjälp av kefirgryn och omvandlas till en krämig substans som påminner om fil eller yoghurt. Det är inte konstigt att kefir blivit väldigt populärt de senaste åren med tanke på att det både innehåller goda bakteriekulturer, är nyttigt och är enkelt att göra hemma.

Så här gör du hemgjord kefir