Fortsätt till innehållet
Så här tar du hand om immunförsvaret
Maghälsa

Så här tar du hand om immunförsvaret

Enligt Maria Nygårds som är dietist med stor erfarenhet av arbete med mat och hälsa, är maghälsan, stressnivå, sömnkvalitet och motion viktiga faktorer när det kommer till ett bra immunförsvar.

Mycket av immunförsvaret går att påverka genom vad man äter, och hur man mår i magen. Den bästa kosten för immunförsvaret är en kombination av nyttiga bakterier tillsammans med fiberrika råvaror som de goda bakterierna gillar, berättar Maria Nygårds, dietist på Valio. Ett enkelt sätt kan vara att blanda en smoothie med fiberrik frukt eller grönsaker och lite kefir, fortsätter hon. Det bästa är att kombinera en balanserad kost, träna regelbundet och vara noga med sömnen, kommenterar Maria Nygårds.


Hälsosamma smoothies

I en smoothie kan du smidigt kombinera goda bakteriekulturer med ingredienser som bakterierna i magen tycker om. Använd frukt och grönt med mycket fibrer, nötter eller frön och en skvätt extra D-vitaminberikad laktosfri mjölk eller yoghurt. Valios Kefir innehåller världens mest studerade mjölksyrabakterie, Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®) –som stannar länge i tarmen.


Tip icon

Fakta om D-vitaminberikad mjölk och Kefir med LGG®

Valios laktosfria mjölk är laddad med dubbelt så mycket D-vitamin som annan laktosfri mjölk. Människan har större behov av D-vitamin under årets mörkare månader. Med ett glas av Valios laktosfria mjölk (2,5 dl), får du i dig hela det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin (10 µg). Gäller barn och vuxna under 75 år.

Valio Kefir innehåller världens mest dokumenterade mjölksyrabakterie Lactobacillus rhamnosus GG och vitamin D som bidrar till immunförsvarets normala funktion*. Den innehåller tre gånger så mycket mjölksyrabakterier som vanlig yoghurt.

Ett glas med kefir (ca 2 dl) räcker för att få i sig 2 000 000 000 goda bakterier.

Tip icon

Dietist Maria Nygårds 5 bästa tips till ett välmående immunförsvar

  1. Ät en fiberrik och balanserad kost
  2. Gör vad du kan för att höja din sömnkvalitet
  3. Motionera regelbundet
  4. Försök att stressa mindre
  5. Hitta en långsiktig och hållbar plan för ditt välmående