Fortsätt till innehållet

Kombucha

Kombucha är en dryck som görs på sötat te och kombuchasvamp. Drycken är fullproppad med aminosyror och enzymer som har många hälsosamma egenskaper. Den innehåller också mjölksyrebakterier som är bra för matsmältningen. Smaken är lite speciell så lägg gärna till t ex jordgubbar, hallon, blåbär eller ingefära!

Kombucha

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 1 l vatten
  • tepåsar (svart, vitt, eller grönt)
  • ½ dl socker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • kombuchasvamp
  • 2 dl bär (eller annan valfri smaksättning)

Instruktioner

  1. Koka upp vatten och tillsätt te och socker.
  2. Låt vätskan svalna till rumstemperatur. Ta upp teet och häll över i ett kärl av glas eller porslin.
  3. Tillsätt vinäger och kombuchasvamp.
  4. Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med gummiband.
  5. Låt stå i rumstemperatur i ca fjorton dagar. Ju längre den står, desto syrligare smak.
  6. Sila vätskan och häll upp i glasflaskor. Tillsätt eventuell smaksättning.
  7. Låt stå i kylen i ca 3 dagar innan kombuchan är klar att dricka.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.