Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Valios produkter.

Saknar du ett svar är du varmt välkommen att skicka in din egen fråga.

Är Valios emmentaler ost laktosfri?

Ja, Valio Emmental är naturligt laktosfri.

Bibehåller Valios produkter sin konsistens om man fryser in dem?

Valio rekommenderar inte att man fryser in matgrädde och vispgrädde. Produkterna kan bli gryniga vid upptining och vispgrädden går inte att vispa. Matgrädden kan bli en aning vattnigare. Ska man använda det till matlagning, färdiga rätter eller bakning så är det inga problem. Valios laktosfria mjölkdrycker går bra att frysa in och bibehåller sin konsistens och smak efter upptining.

Hur lång hållbarhet har Valios yoghurt om man inte öppnat förpackningen?

Det är svårt att svara på eftersom det beror på många olika faktorer. Bäst före-datumet är satt som ett kritiskt datum då produktens hållbarhet ska ha utgått. När produkten är öppnad så håller den vanligtvis 4-5 dagar i kylen (rekommendationer från Livsmedelverket). Men allt beror givetvis på när produkten öppnats, om produktens förpackning blir noggrant försluten och om produkten utsatts för stora temperaturväxlingar.

Detta gäller både för öppnad och oöppnad förpackning. Vi rekommenderar att om man vill använda produkten efter att datumet gått ut att man öppnar föpackningen och luktar. Luktar det inte starkt eller jäst så kan man smaka lite. Oftast vet man om produkten är dålig då smaken inte är som vanligt.

Hur tillverkar Valio sin laktosfria mjölk?

Den laktosfria mjölkdrycken tillverkas genom en säker produktionsprocess, som Valio har patent på, där en silningsmetod reducerar mjölksockret. Resterande laktos spjälkas med hjälp av laktasenzym till galaktos och glukos. Man låter kolhydraterna vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har.

Kan man använda alla Oddlygood®-produkter vid komjölksallergi?

Ja, alla Valio:s Oddlygood®-produkter är fria från komjölk.

Kan man konsumera Valios produkter om man inte tål mjölkprotein?

Om man är mjölkproteinallergiker så kan man absolut inte konsumera Valios produkter. Alla Valios laktosfria produkter är mjölkbaserade, det man endast gjort är att ha tagit bort laktosen i dessa produkter.

Varför tar det ibland extra lång tid att vispa upp Valios laktosfria vispgrädde?

På grund av att laktosen är borttagen kan det ta lite längre tid att vispa upp laktosfri vispgrädde. Vid uppvispning skall grädden därför vara kylskåpskall och det kan ta upp till en kvart att vispa med elvisp på högsta effekt. Börja vispningen på låg hastighet och avsluta med hög hastighet för att få in luft i grädden.

Kan man frysa in Valios laktosfria mjölk?

Ja visst, det går bra att frysa in mjölken.

Kan man koka Valios laktosfria mjölk?

Ja, det går bra att koka upp Valios laktosfria mjölk.

Var kommer bären ifrån som finns i Valios yoghurtar?

Vart bären kommer ifrån beror på säsongen. Exempelvis så kan det vara så att vissa år har det varit dålig säsong för ett visst typ av bär och då har syltfabriken behövt köpa bären från ett annat land än Finland. Om man vill veta vart bären kommer ifrån i en specifik batch kan man alltid spåra detta.

Vilken typ av "löpe" använder sig Valios av för sin produktion av ost?

Valio använder sig av mikrobiellt ”löpe” (icke-animaliskt) för sin framställning av ost. Man använder sig av enzymer som utvinns från svampar (Endothia parasitica och Aspergillus niger).