Fråga Valio

Är barn som är laktosintoleranta mer känsliga för laktos jämfört med vuxna?

Känslighet för laktos varierar beroende på hur mycket av enzymet laktas man har kvar. Barn och vuxna kan vara lika känsliga.

Är barn som har laktosintolerans mer känsliga för laktos än vuxna?

Barn och vuxna kan vara lika känsliga. Känsligheten beror på hur mycket av enzymet laktas som finns kvar i tarmen.

Är det farligt att konsumera laktosfria produkter om man inte är laktosintolerant?

Nej, det är det inte. En person med normal laktostolerans tar ingen skada av att använda laktosfria produkter. Laktasenzymet produceras i tarmen. Hos dem som är laktosintoleranta klarar tunntarmen inte av att bryta ner (spjälka) allt laktos. Det beror på att man har för låg halt av enzymet laktas. Har man för lite laktas går det ospjälkade laktoset till tjocktarmen där det börjar jäsa vilket leder till buksmärtor, gasbildning och diarré. 

Laktasproduktionen är genetiskt bestämd och intag av laktosfattiga produkter minskar alltså inte produktionen av enzymet. Hur mycket eller lite laktos man däremot klarar av utan att må dåligt är individuellt och kan även bero på måltidens sammansättning.

Är laktosintolerans farligt?

Nej, de flesta vuxna människor i världen kan inte bryta ner laktos i maten. Det är ingen sjukdom och inte skadligt.

Är Valios emmentaler ost laktosfri?

Ja, Valio Emmental är naturligt laktosfri.

Bibehåller Valios produkter sin konsistens om man fryser in dem?

Valio rekommenderar inte att man fryser in matgrädde och vispgrädde. Produkterna kan bli gryniga vid upptining och vispgrädden går inte att vispa. Matgrädden kan bli en aning vattnigare. Ska man använda det till matlagning, färdiga rätter eller bakning så är det inga problem. Valios laktosfria mjölkdrycker går bra att frysa in och bibehåller sin konsistens och smak efter upptining.

Finns det skillnader mellan olika proteinkällor?

Proteiner i animaliska produkter är i allmänhet av högre biologisk kvalitet än proteiner från växtriket, eftersom de är rikare på alla essentiella aminosyror. Proteinerna skiljer sig även åt när det gäller kroppens förmåga att ta upp och tillgodogöra sig dem.

Hur kollar man om man är laktosintolerant?

Man kan ta reda på om man är laktosintolerant genom olika metoder. Det kan ske med hjälp av blodprov, genom utmätning av andningsluften och genom DNA-test. Dessa tester görs på sjukhus eller vårdcentral men du kan enkelt göra Valios laktosintoleranstest hemma redan idag. Läs mer om hur man får diagnosen laktosintolerant.

Hur lång hållbarhet har Valios yoghurt om man inte öppnat förpackningen?

Det är svårt att svara på eftersom det beror på många olika faktorer. Bäst före-datumet är satt som ett kritiskt datum då produktens hållbarhet ska ha utgått. När produkten är öppnad så håller den vanligtvis 4-5 dagar i kylen (rekommendationer från Livsmedelverket). Men allt beror givetvis på när produkten öppnats, om produktens förpackning blir noggrant försluten och om produkten utsatts för stora temperaturväxlingar.

Detta gäller både för öppnad och oöppnad förpackning. Vi rekommenderar att om man vill använda produkten efter att datumet gått ut att man öppnar föpackningen och luktar. Luktar det inte starkt eller jäst så kan man smaka lite. Oftast vet man om produkten är dålig då smaken inte är som vanligt.

Hur skiljer sig vassleproteinets inverkan på kroppen från kaseinproteinet?

Vassleproteinet fälls inte ut i den sura miljön i magen och därför tas aminosyrorna i den snabbare upp i blodet än aminosyror från kasein. Vassle är alltså ett mer snabbverkande protein, medan kaseinets effekt är långsammare och varar under en längre tid.

Hur snabbt uppkommer symtomen på laktosintolerans efter att man har konsumerat vanlig mjölk?

Symtom på laktosintolerans framkommer ganska snabbt. Men symtomen är individuella och beroende av måltidens helhet. Ett glas mjölk på tom mage kan vara jobbigt men i samband med annan mat kan det gå bra utan att problem uppkommer. Graden av symtom beror också på hur mycket laktasbildning man har, om det finns lite kvar eller om den helt upphört.

Hur ställs diagnosen laktosintolerans?

Några olika metoder används inom sjukvården för att ställa diagnosen laktosintolerans. Det kan ske genom blodprov, DNA-test eller ett så kallat utandningstest. Läs mer om hur man ställer diagnosen laktosintolerans

Hur tillverkar Valio sin laktosfria mjölk?

Den laktosfria mjölkdrycken tillverkas genom en säker produktionsprocess, som Valio har patent på, där en silningsmetod reducerar mjölksockret. Resterande laktos spjälkas med hjälp av laktasenzym till galaktos och glukos. Man låter kolhydraterna vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har.

Hur vet man om ett barn har laktosintolerans?

Det är mycket ovanligt att små barn får laktosintolerans före ca 5 års ålder. Om du misstänker att ditt barn inte tål laktos rekommenderar vi kontakt med sjukvården. Du kan läsa mer på 1177.se. 

Kan barn med komjölksallergi äta produkter från get och får?

Komjölksprotein finns bara i komjölk, men det liknar proteinerna i get- och fårmjölk, därför bör man även undvika produkter från får och get.

Kan laktosintolerans leda till allvarliga sjukdomar?

Nej. Laktosintolerans är naturligt. Läs mer om laktosintolerans och vad det innebär. 

Kan laktosintoleransen försvinna?

Det beror på vilken typ av laktosintolerans du har. Vissa får så kallad tillfällig, eller sekundär, laktosintolerans som till exempel kan bero på en tillfällig tarmskada. När tarmskadan är läkt försvinner också den tillfälliga laktosintoleransen. Primär laktosintolerans är dock bestående. Läs mer om olika typer av laktosintolerans.

Kan man använda alla Oddlygood®-produkter vid komjölksallergi?

Ja, alla Valio:s Oddlygood®-produkter är fria från komjölk.


Kan man bli laktosintolerant om man konsumerar laktosfria produkter?

Nej, det kan man inte. Vid laktosintolerans saknar man enzymet laktas. Laktas som finns i tarmarna är inte ett så kallad adaptivt enzym som många andra enzymer. Detta innebär att mängden laktas inte kommer att minska även om det inte finns laktos i produkten man konsumerar. För en person som har en hög laktasaktivitet och som därför tål laktos innebär det ingen fara med att konsumera laktosfria produkter. Hans eller hennes tolerans för laktos kommer att förbli hög.

Det finns dock personer med en låg laktasaktivitet, vars tarm har anpassat sig till ett regelbundet intag av laktos. Det är individuellt vilken mängd laktos denna person klarar av samt i vilken kombination av maträtt mejeriprodukten med laktosinnehåll förekommer. Generellt så innehåller exempelvis produkter som fil, yoghurt och grädde (surmjölksprodukter) mejeriprodukter en mindre mängd laktos än vanlig mjölk. Exempelvis så innehåller färskost en mindre mängd laktos och hårdost är naturligt fri från laktos.

Kan man få laktosintolerans i vuxen ålder?

Ja det kan man. Är du osäker du om du är extra känslig mot laktos kan du läsa mer om symptom vid laktosintolerans.

Kan man frysa in Valios laktosfria mjölk?

Javisst, det går bra att frysa in mjölken.

Kan man ha tillfällig laktosintolerans?

Ja, det kallas sekundär laktosintolerans och kan till exempel bero på en tillfällig tarmskada. Läs mer om sekundär laktosintolerans här.

Kan man koka Valios laktosfria mjölk?

Ja, det går bra att koka upp Valios laktosfria mjölk.

Kan man konsumera Valios produkter om man inte tål mjölkprotein?

Om man är mjölkproteinallergiker så kan man absolut inte konsumera Valios produkter. Alla Valios laktosfria produkter är mjölkbaserade, det man endast gjort är att ha tagit bort laktosen i dessa produkter.

Kan vem som helst få laktosintolerans?

För att kunna tillgodogöra sig den näringsrika bröstmjölken kan i princip alla spädbarn bryta ned laktos. Men den förmågan minskar med åren, hos vissa mer än hos andra. De flesta vuxna runt om i världen har intolerans mot laktos, men några undantag finns. Särskilt vuxna i norra Europa tål laktos i mycket större utsträckning än i övriga världen. Läs mer om laktosintolerans i Sverige och världen.

Om man misstänker att man lider av någon typ av matkänslighetsallergi, kan man ändå testa om man är laktosintolerant genom att utesluta produkter med laktos i?

Om man misstänker att man själv eller ens barn lider av en matkänslighetsallergi bör man i första hand alltid kontakta en läkare för att få en korrekt diagnos. Det kan vara så att man lider av mjölkallergi, vilket är en allergi och då bör man vara försiktig med att experimentera sig fram till en lösning.

Tål man laktosfria produkter vid komjölksallergi?

Nej, laktosfria mejeriprodukter innehåller mjölkprotein.


Vad är antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost baseras på livsmedel som sägs kunna dämpa inflammationer i kroppen. Genom att äta mer av vissa livsmedel samt utesluta andra anses du kunna minska risken för inflammationer. Exempel på antiinflammatoriska livsmedel är fet fisk, frukt, grönsaker, olivolja, tranbär, ingefära, gurkmeja med mera. Man bör å andra sidan undvika rött kött, sötade drycker, alkohol och vitt socker som till viss grad anses kunna öka risken för inflammation i kroppen. Det är viktigt att komma ihåg att det finns få studier som faktiskt bekräftar att dessa livsmedel agerar antiinflammatoriskt.

Vad är det för skillnad mellan vegan och laktovegetarisk kost?

Vegankost består enbart av mat från växtriket medan en laktovegetarisk kost, utöver mat från växtriket, även innehåller ost och andra mejeriprodukter.  

Vad är en balanserad kost?

Livsmedelsverket brukar rekommendera 3 huvudmål med mycket grönsaker till lunch och middag och 2-3 mellanmål. Genom att äta lagom mycket mat med lagom mycket fett, proteiner, kolhydrater samt vitaminer och mineraler kan man få en balanserad kost.

Vad är fermenterad mat?

Att fermentera mat innebär att maten konserveras med hjälp av mikroorganismer. Mikroorganismerna, det vill säga de goda bakterierna, får råvarorna att jäsa vilket gör att textur, smak och doft förändras. Fermenterad mat anses vara bra för matsmältningen, näringsupptaget och immunförsvaret. 

Exempel på livsmedel som är fermenterade är mögelost, kefir, kimchi, kombucha, surkål, yoghurt och surdegsbröd. Läs mer om fermentering i Valios guide som finns i tre delar: Syrad mat, Syrade produkter och Syrade grönsaker


Vad är fett?

Fett är kroppens energireserv som även är värmeisolerande och skyddar våra inre organ. Det finns olika typer av fetter som kallas mättade och omättade fetter. Mättat fett ger kroppen energi men är inte bra i för stora mängder. Omättade fetter är bra för kroppen och delas upp i enkelomättade och fleromättade fettsyror. Transfetter däremot bildas antingen naturligt via idisslande djur eller framställs industriellt. Om man får i sig för mycket av denna typ av fett kan risken för hjärt-och kärlsjukdomar öka. Läs mer om varför fett är livsnödvändigt hos Valio.se.

Vad är glutenfri kost?

Gluten finns i de vanliga sädesslagen vete, råg och korn. Glutenfri kost innebär att man undviker all mat som innehåller gluten från dessa sädesslag. Havre är egentligen glutenfritt om den mals i en separat kvarn, annars kan små mängder av andra sädesslag förorena havren och ge spår av gluten. Det finns speciell ren havre att köpa som är märkt glutenfri.

Läs mer på 1177 och kontakta vården om du misstänker att du har glutenintolerans!


Vad är kefir?

Kefir är en fermenterad mjölkdryck som påminner om yoghurt och har en syrlig och lätt kolsyrad smak. Kefir kan tillverkas av olika sorters mjölk som med hjälp av kefirgryn fermenteras och framställer vitaminer och mineraler som gör gott för hälsan. Det är enkelt att göra egen kefir men vill du hellre köpa en färdig produkt har Valio tagit fram kefir i olika smaker som både kan ätas som de är alternativt användas som ingredienser i bakning, matlagning eller i smoothies. Läs mer om Valios syrade produkter och hur de kan bidra till en bättre maghälsa!

Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är ett samlingsnamn för stärkelse, kostfiber och sockerarter. Kolhydrater är en viktig energikälla som bryts ner i kroppen och omvandlas till sockerarten glukos. Det finns snabba och långsamma kolhydrater vilket påverkar vår blodsockernivå på olika sätt. Snabba kolhydrater ger snabb men kortvarig energi medan långsamma kolhydrater ger en mer stabil energinivå. Vår hjärna behöver ungefär 100 gram kolhydrater om dagen för att den ska fungera normalt. Läs mer om kolhydrater på Valio.se. 

Vad är kombucha?

Kombucha är en svampliknande jäst-och bakteriekultur som används för att fermentera te. Teet får en syrlig smak som du sedan kan smaksätta med frukt, bär eller kryddor. Kombucha-te anses vara nyttigt utifrån flera aspekter, till exempel anses det innehålla antioxidanter, förbättra matsmältningen och öka cirkulationen i kroppen. Recept på kombucha innehåller kombuchasvamp, vatten, te, socker samt valfri smaksättare. Läs mer om fermenterad kost i Valios guide om syrning!

Vad är laktos?

Laktos är ett mjölksocker som finns naturligt i mjölk. I kroppen finns ett enzym som heter laktas vilket hjälper kroppen att bryta ner laktosen som vi får i oss via mjölk och mejeriprodukter. De personer som är laktosintoleranta har en lägre nivå av laktas i kroppen vilket gör att laktosen inte bryts ner och detta kan leda till överkänslighet mot laktosprodukter. Läs mer om laktos och laktosintolerans hos Valio.se.

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans innebär att man är överkänslig mot laktos, dvs mjölksocker. Detta kan leda till att man får ont i magen, känner sig gasig eller uppblåst. Laktos finns naturligt i mjölk och andra mejeriprodukter. Läs mer på sidan Vad är laktosintolerans.

Vad är mineraler?

Det är samlingsnamn för mineralämnen. Man räknar med att 15 är livsnödvändiga och har många viktiga funktioner i kroppen. De ingår bland annat i skelettet och medverkar för att nerver och muskler ska fungera normalt. Eftersom vi inte själva kan tillverka dem är det viktigt att de finns i vår mat och dryck.

Vad är proteiner?

Proteiner, det vill säga äggviteämnen, är uppbyggda av 20 olika aminosyror, som delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror.  De essentiella aminosyrorna måste tillföras via kosten, eftersom kroppen inte själv kan bilda dem. Människor har i genomsnitt mellan 10 och 12 kilogram proteiner och över 100 000 olika proteinsammansättningar i kroppen.

Vad är skillnaden mellan mjölkproteinallergi och laktosintolerans?

Skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi är att laktosintolerans innebär känslighet mot mjölksockret (laktosen) medan mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkprotein. Om man är allergisk mot mjölk så skall man inte konsumera Valios mejeriprodukter. I Valios laktosfria produkter så har endast laktosen blivit borttagen, alltså mjölksockret. Det är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi. För en mjölkallergiker kan det vara farligt att få i sig all sorts mjölk, även om den är laktosfri. Ett vanligt symptom på mjölkallergi är eksem, men andningsbesvär kan också uppstå.

Vad är vassle och var får man det ifrån?

De främsta proteinerna i mjölk är kasein och vassleprotein. Av proteinerna i komjölk är 80 procent kasein och 20 procent vassleprotein. Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs.  Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost och nio liter vassle. I framställningen av kvarg förtjockas kaseinet i mjölken genom syrning av mjölken med mjölksyrebakterier eller genom att tillsätta mineralsyra.

Vad är vitaminer?

Vitaminer har många olika speciella funktioner i kroppen, till exempel som enzymer och antioxidanter, och är livsnödvändiga. Eftersom vi inte kan tillverka de flesta av dem själva, bör vi få dem via mat och dryck.


Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Den som är laktosintolerant tål inte mjölksocker. Laktos finns i all mjölk, både modersmjölk och mjölk från ko, buffel, åsna, get och får. Laktos, det vill säga mjölksocker, ger mjölken dess söta smak.

För att kroppen ska ha nytta av mjölksockret måste det först brytas ned, något som inte fungerar vid laktosintolerans. Nedbrytningen görs det med hjälp av ett ämne, som kallas laktasenzym. Laktasenzymet finns i tarmen hos människan. Vissa personer saknar detta enzym eller har för litet av det, de får då besvär av laktosen i mjölken och är därför laktosintoleranta.

Var kommer bären ifrån som finns i Valios yoghurtar?

Vart bären kommer ifrån beror på säsongen. Exempelvis så kan det vara så att vissa år har det varit dålig säsong för ett visst typ av bär och då har syltfabriken behövt köpa bären från ett annat land än Finland. Om man vill veta vart bären kommer ifrån i en specifik batch kan man alltid spåra detta.

Varför behöver man protein?

Protein har många olika uppgifter i kroppen. De fungerar som byggstenar för musklerna och skelettet samt övriga vävnader och organ. Många sammansättningar som reglerar kroppens funktioner, som hormoner, enzymer och antikroppar, är uppbyggda av protein. Proteiner kan även användas som energikälla: ett gram protein ger energi motsvarande cirka 4 kilokalorier.

Varför behöver vi fibrer?

Fibrer behövs för att tarmarna ska fungera normalt och motverkar förstoppning. De hjälper också till så att vi blir mätta när vi äter och kan på så sätt bidra till att vi äter mindre mängd energi. Fibrer kan också hjälpa till att hålla blodfetterna låga. Dessutom stiger blodsockret långsammare efter en måltid. 


Varför behöver vi protein?

Protein är kroppens viktigaste näringsämne och behövs för att bygga upp kroppens vävnader och organ. Protein ger även kroppen energi och är därför extra viktigt att få i sig om man tränar. Muskler består till stor del av protein och under ett träningspass ökar proteinomsättningen i takt med att musklerna arbetar. Läs mer om vad protein gör för kroppen hos Valio.se. 

Varför behöver vi vitamin C?

Vitamin C är en bra antioxidant och behövs även för att bygga upp brosk och ben. Vitaminet hjälper även till så att järnet i maten från växtriket kan utnyttjas bättre.

Varför får man diarré av laktos vid laktosintolerans?

Laktos som inte har brutits ned i tunntarmen passerar ned till tjocktarmen där den spjälkas av bakterier och drar åt sig vatten. Det skyndar på tarmens rörelser så att man kan få diarré.

Varför får man laktosintolerans?

Laktosintolerans beror på att mängden laktasenzym som bildas i tarmen minskar hos de flesta människor under uppväxten. Det är helt normalt och naturligt.

Varför skiljer sig besvären vid laktosintolerans så mycket mellan olika personer?

Det kan bero på hur mycket laktos maten innehåller i förhållande till förmågan att bryta ner laktos. Läs mer om laktos i mat.

Varför tar det ibland sådan tid att vispa upp Valios laktosfria vispgrädde?

På grund av att laktosen är borttagen kan det ta lite längre tid att vispa upp laktosfri vispgrädde. Vid uppvispning skall grädden därför vara kylskåpskall och det kan ta upp till en kvart att vispa med elvisp på högsta effekt. Börja vispningen på låg hastighet och avsluta med hög hastighet för att få in luft i grädden.

Vilka symptom får man vid laktosintolerans?

Symptom av laktosintolerans kan variera från person till person och är därför mycket individuella. Några får inga symptom alls även om de har diagnostiserats avsaknad av laktasenzymen, och andra får tydliga symptom. Laktosintolerans innebär att man har laktosmalabsorption och får tydliga symptom. Vanligaste symptomet är gasbildning, lös avföring, svullnad eller ont i magen.

Av de som har diagnostiserats laktosmalabsorption, får bara hälften magbesvär och ca 1/5 symptom som är besvärliga. Dessa symptom är inte farliga, men kan vara smärtsamma och besvärande. Läkare kan ställa diagnosen genom en laktosbelastning. Man dricker en laktoslösning och mäter genom blodprov hur effektivt mjölksockret spjälkas i tarmen.

Några får symptom efter ett glas mjölk, medan andra tål en större mängd laktos som motsvarar nästan en hel liter mjölk. Detta beror till exempel på hur snabbt man tömmer magsäcken, hur lång tid tar det för maten att gå genom i mag- och tarmkanalen, vilken slags bakterieflora eller pH-värde det finns i tarmen. Dessa tillstånd är sällan stabila, och kan variera dagligen. På grund av detta varierar även symptomen vid laktosintolerans. Till exempel om man äter en fettrik eller fiberrik kost, påverkar detta att magsäcken töms långsammare. Då har enzymen också mer tid att spjälka laktosen.

Alltså, om man dricker mjölk i samband med maten, är risken att få symptom mindre. Produkter som exempelvis fil, yoghurt och grädde (surmjölksprodukter) innehåller naturlig mindre mängd laktos än exempelvis mjölk. Bakterier i tarmen spjälker laktos som inte har absorberats och detta kan hjälpa symptomen (gasbildningen minskar osv.). Gasbildningen minskar också om pH-värdet i tarmen sjunker.

Vilken typ av ”löpe” använder sig Valio av för sin produktion av ost?

Valio använder sig av mikrobiellt ”löpe” (icke-animaliskt) för sin framställning av ost. Man använder sig av enzymer som utvinns från svampar (Endothia parasitica och Aspergillus niger).


Populära avdelningar