Vanliga frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna här.

Saknar du ett svar är du varmt välkommen att skicka in din egen fråga.

Är Valios emmentaler ost laktosfri?

Ja, Valio Emmental är naturligt laktosfri.

Bibehåller Valios produkter sin konsistens om man fryser in dem?

Valio rekommenderar inte att man fryser in matgrädde och vispgrädde. Produkterna kan bli gryniga vid upptining och vispgrädden går inte att vispa. Matgrädden kan bli en aning vattnigare. Ska man använda det till matlagning, färdiga rätter eller bakning så är det inga problem. Valios laktosfria mjölkdrycker går bra att frysa in och bibehåller sin konsistens och smak efter upptining.

Hur lång hållbarhet har Valios yoghurt om man inte öppnat förpackningen?

Det är svårt att svara på eftersom det beror på många olika faktorer. Bäst före-datumet är satt som ett kritiskt datum då produktens hållbarhet ska ha utgått. När produkten är öppnad så håller den vanligtvis 4-5 dagar i kylen (rekommendationer från Livsmedelverket). Men allt beror givetvis på när produkten öppnats, om produktens förpackning blir noggrant försluten och om produkten utsatts för stora temperaturväxlingar.

Detta gäller både för öppnad och oöppnad förpackning. Vi rekommenderar att om man vill använda produkten efter att datumet gått ut att man öppnar föpackningen och luktar. Luktar det inte starkt eller jäst så kan man smaka lite. Oftast vet man om produkten är dålig då smaken inte är som vanligt.

Hur tillverkar Valio sin laktosfria mjölk?

Den laktosfria mjölkdrycken tillverkas genom en säker produktionsprocess, som Valio har patent på, där en silningsmetod reducerar mjölksockret. Resterande laktos spjälkas med hjälp av laktasenzym till galaktos och glukos. Man låter kolhydraterna vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har.

Kan man använda alla Oddlygood®-produkter vid komjölksallergi?

Ja, alla Valio:s Oddlygood®-produkter är fria från komjölk.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra er användarupplevelse och samla in användarstatistik. Genom att fortsätta att använda webbplatsen godkänner ni att vi använder cookies.Läs hela Valios integritetspolicy ›