Så här gör du hemgjord kefir

Kefir har under senare år blivit ett populärt livsmedel och det är inte konstigt med tanke på att det både innehåller goda bakteriekulturer, är nyttigt och är enkelt att göra hemma. Och det är inte heller särskilt svårt! Här guidar vi dig steg för steg hur man gör egen kefir samt berättar vad man behöver tänka på för att lyckas.

Kefir härstammar från Kaukasien i Centralasien och har på senare tid letat sig vidare till stora delar av världen, bland annat Sverige där det sakta men säkert har gjort succé tack vare dess många hälsofördelar. För att göra kefir själv hemma så är allt du behöver mjölk och levande kefirgryn som går att köpa men som ofta även går runt i vänskapskretsar. Kefirgryn är en blandning av mjölksyrabakterier, jästsvampar och komplexa kolhydrater.

Ingredienser

  • Mjölk
  • Kefirgryn

Så här gör du:

  1. Häll grynen i en tät sil och låt vätskan rinna ner i en bunke. Använd en rostfri sil för att undvika att kefiren reagerar med metallen.
  2. För över vätskan till en glasburk med lock och ställ i kylen i 12 timmar. Här är din färdiga kefir!
  3. Häll grynen i en annan rengjord glasburk
  4. Tillsätt mjölk så att det täcker grynen. Ju mer kefirgryn, desto mer mjölk kan du tillsätta.
  5. Täck med papper/duk och förvara i rumstemperatur i 24-48 timmar beroende på önskad syrlighet
Det räcker med ett glas kefir per dag för att få i sig tillräckligt många goda bakterier. Ett glas innehåller 2 miljarder bakterier!

Att tänka på när du gör egen kefir

  1. Kefirgrynen förökar sig snabbare i rum med varmare temperatur, dvs processen kan ta olika lång tid på sommaren och på vintern om rumstemperaturen skiljer sig åt.
  2. Använd inte en nydiskad skål som fortfarande är varm av vattnet, värmen kan ta död på bakterierna i grynen.
  3. Använd inte metallredskap under framtagningen av kefir då metallen kan skada kefirgrynen.
  4. Den färdiga kefiren bör ätas inom 2 dygn då den innehåller mest bakterier under den tiden.
  5. Beställ kefirgryn online eller be någon du känner dela med sig av sina.
  6. Vid tillverkning av egen kefir använder man mjölk med naturlig sammansättning, dvs mjölk där laktosen fortfarande finns kvar. Mjölken innehåller naturligt laktos, där cirka en femtedel omvandlas till mjölksyra under fermentering, vilket ger kefiren den karaktäristiska syrliga smaken. Vill du ha en kefir helt fri från laktos rekommenderar vi Valios färdiga laktosfria kefir som finns i flera goda smaker.

Recept på en riktigt god nyttoboost

Nyttoboosta smoothien genom att smyga ner kefir i den. Här är receptet på en riktigt god morgon: 1 dl kefir, 1 dl frysta bär, 1 msk honung. Mixa och drick!

RECEPT PÅ SMARRIGA SMOOTHIES MED KEFIR

Kefir från Valio

Har du bråttom eller behöver stilla ditt sug efter kefir genast? Misströsta inte! Då får du inte missa inte vår avdelning med färdig kefir i en mängd härliga smaker. Valios laktosfria Kefir har en härligt frisk, porlande konsistens och är full av god smak. God att äta eller dricka som den är eller toppad med favoritmüslin eller färska bär.

SE VÅRA PRODUKTER