Glutenintolerans - symptom och behandling

Gluten är ett protein i vete, råg och korn. Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk sjukdom som för den drabbade innebär att glutenprotein startar en inflammation i tunntarmen vilket skadar slemhinnan.

Vanliga symptom

Hos barn visar sig tecken på celiaki när de börjar få mat som innehåller gluten. Vanliga symptom är dålig viktökning, kräkningar och diarré eller förstoppning. Många barn får också humörförändringar och blir griniga, irriterade och trötta. Symptomen kan vara svåra att skilja från symptomen på mjölkproteinallergi. Diagnosen ställs genom ett enkelt blodprov som visar om det finns antikroppar mot gluten och om det finns görs en tunntarmsbiopsi.

Helt glutenfri kost

Behandlingen är främst att kosten måste vara helt glutenfri. Läs mer om glutenintolerans på 1177 Vårdguiden och kontakta alltid sjukvården vid misstänk glutenintolerans.

Har du provat Valio Oddlygood® Barista havredryck?

En havredryck för dig som älskar kaffe

Valio Oddlygood Barista är en svårslagen smakhöjare som gör att ditt kaffe får en härligt rund och krämig smak. Som namnet antyder är Oddlygood Barista framtagen i samarbete med professionella baristor. Kan drickas varm eller kall, den kan också vispas till ett lent skum. Den är dessutom glutenfri.