Glutenfri kost

Glutenfri kost kan vara en självvald livsstil för någon men för de som har celiaki är det den enda behandlingen för att minska symptomen som celiaki kan medföra. I kosten ersätts alla spannmål som innehåller gluten, det vill säga vete, råg och korn, med glutenfria alternativ.

Att komponera en glutenfri kost

I en glutenfri kost tar man bort alla spannmålsprodukter (vete, korn och råg) som innehåller gluten från kosten. I stället kan man använda till exempel ris, majs, hirs, quinoa och bovete eller andra glutenfria produkter. Glutenfria produkter kan innehålla vetestärkelse som har renats från gluten och som passar för de flesta som har celiaki. I celiakikosten passar även så kallade rena havreprodukter, det vill säga glutenfria havreprodukter, som har bearbetats på sådant sätt att de inte har blandats med vete, korn eller råg i något skede av produktionsprocessen.

Vanliga havreprodukter, som till exempel vanliga havreflingor från kvarnar eller 100% havrebröd från bagerier, är inte lämpliga för den som har celiaki, eftersom de kan innehålla små mängder spannmål som innehåller gluten. Personer som undviker gluten, men som inte har celiaki, kan mycket väl använda även vanliga havreprodukter.

Livsmedel som innehåller gluten Glutenfria livsmedel
Vete, korn och råg Kött, kyckling och fisk
Semolinagryn Glutenfri havre
Dinkel Industriellt raffinerad vetestärkelse
Bulgur Ris
Couscous Majs
Durummjöl Bovete
Vanligt ströbröd Hirs
Öl Quinoa
Lakrits Grönsaker, bär och frukt

Viktigt att kolla ingredienslistan

Många vanliga livsmedel är lämpliga för en glutenfri kost precis som de är, exempelvis alla grönsaker, frukter, bär, mjölk, kött, kyckling och fisk. Glutenfria alternativ till vanliga spannmålsprodukter finns nu i nästan alla produktgrupper, som bröd, bullar, kakor, kex, flingor och pasta. Det är alltid bra att kolla ingredienslistan eftersom ingredienser som innehåller gluten kan finnas i en produkt där man inte förväntar sig att det skulle finnas.

Valio ODDLYGOOD® glutenfria havredrycker

Valio Oddlygood® Barista havredryck förgyller kaffestunden med havrens mjukhet, medan Valio Oddlygood® havredryck är som bäst när den dricks som den är direkt ur ett glas. Båda produkterna tillverkas i Finland av ren finsk havre och är glutenfria. Testa Valio Oddlygood® havredrycker även vid matlagning.

Få tillräckligt med fibrer

Att få i sig tillräckligt med fibrer är en utmaning i en glutenfri kost. Glutenfria produkter innehåller ofta betydligt mindre mängd fiber än traditionella spannmålsprodukter. Därför är det viktigt att man säkerställer ett tillräckligt fiberintag (rekommenderat intag är 25-35g/dag) när man äter en glutenfri kost. Av glutenfria pasta, bröd, flingor och müsli bör du välja fiberrika (fiber över 3 g/100 g) eller mycket fiberrika (fibrer över 6 g/100 g) alternativ till mörka eller fullkornsprodukter. Glutenfri havre och havrekli samt sockerbets- och potatisfibrer är goda fibertillskott, till exempel vid bakning.

Celiaki och glutenintolerans

Celiaki är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten. Vid celiaki orsakar glutenproteinet i vete, korn och råg en inflammatorisk reaktion som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.

Läs mer om celiaki