Fortsätt till innehållet
Vad är egentligen laktosintolerans?
Laktosintolerans

Vad är egentligen laktosintolerans?

Att vara laktosintolerant betyder att man är överkänslig mot laktos (mjölksocker).

Kan man bli laktosintolerant av att dricka laktosfri mjölk?

Laktasproduktionen är genetiskt bestämd och produktionen av laktasenzymet minskar inte om man konsumerar laktosfria produkter. Man kan alltså inte bli laktosintolerant av att äta laktosfria produkter.

Individuell tålighet

Det är individuellt hur mycket laktos en person klarar av att bryta ned i sina tarmar. En del kan dricka ett glas mjölk utan att känna obehag, andra kanske kanske en skvätt mjölk i kaffet medan vissa får besvär direkt då de får i sig laktos. Man får helt enkelt prova sig fram. Det är bra att veta att laktosintolerans inte är detsamma som en allergi. Till skillnad från en glutenintolerant person blir tarmen hos de som har laktosintolerans inte skadad om man får i sig mjölk eller andra mejeriprodukter. Det är alltså inte farligt att äta mat som innehåller laktos om man är laktosintolerant.

Laktosintolerans hos vuxna i Sverige och världen

Naturen har sett till så att bebisar ska kunna ta hand om näringen i bröstmjölk som innehåller förhållandevis mycket laktos. Däremot är det ungefär 14% av skolbarnen och 6,8% av den vuxna befolkningen i Sverige är laktosintoleranta.* Laktosintolerans har blivit vanligare i Sverige, främst beroende på att fler kommer från länder där det är vanligt att man inte tål laktos som vuxen. I vårt grannland Finland är 16% av befolkningen laktosintolerant men här i Norden tål vi ändå mjölk bättre än i exempelvis många asiatiska länder, där upp emot 100 procent av befolkningen är överkänsliga. Det beror på att en särskilt gen har muterat under årtusenden och gjort att människor i Norden och i Nordamerika tål mjölk bättre, även som vuxna.

*Ricardo Almon, Lactase Persistence and Lactase Non-Persistence. Prevalence, influence on body fat, body weight, and relation to the metabolic syndrome, Örebro Universitet, 2010, 18