Träning och idrott

Träning är så mycket mer än att springa tills man känner blodsmak i munnen. Träning kan innebära att man spelar en sport med kompisar, leker kull på bakgården eller cyklar till och från jobbet. Genom att hitta aktiviteter som både är roliga och fysiskt ansträngande ger du dig själv rätt förutsättningar för en hälsosammare livsstil. Här samlar vi en avdelning med intressant information relaterad till träning och motion.

Vad ska man äta när man tränar?

Det är viktigt att kroppen får i sig de näringsämnen den behöver, speciellt om man tränar. Tallriksmodellen har skapats för att hjälpa oss att komponera en bra måltid och ger även en uppfattning om vilka basingredienser den rekommenderade kosten består av. För dig som tränar och är aktiv så betonar en tallriksmodell för idrottare kolhydrater och protein.

Läs mer

När man ska äta innan och efter träning

Regelbundna måltidsintervaller håller ditt blodsocker stabilt och hjälper dig att klara av dina träningspass. Man brukar säga att det inte ska gå mer än 3 timmar mellan måltiderna. När du tränar aktivt är det extra viktigt att du äter på regelbundna tider eftersom den större muskelmassan ökar ämnesomsättningen och energiförbrukningen är högre även i vila.

Läs mer

Träningsbränsle – vilka näringsämnen behöver kroppen?

När du tränar är det extra viktigt att få i dig alla näringsämnen kroppen behöver och se till att du har ett tillräckligt energiintag. Ett tillräckligt energiintag är en grundförutsättning för att du ska kunna bibehålla prestationsförmågan och hålla dig frisk. Läs mer om vad kroppen behöver för att kunna optimera dess prestation.

Läs mer

Återhämtning efter träning

För att återhämta sig efter träning behöver kroppen vila och bra kost för att sedan kunna utvecklas och bli starkare. Regelbunden och tillräckligt hård träning stimulerar kroppen att utvecklas men kroppen måste även få återhämta sig tillräckligt mellan träningspassen, för att kunna utveckla dess fysiska egenskaper.

Läs mer

Atletens vätskebalans

När man tränar så förlorar man mycket vätska eftersom träning höjer kroppens temperatur och kroppen försöker kyla ner sig genom svettning. Därför är det viktigt att dricka, så att den förlorade vätskan kan ersättas. Tumregeln till hur mycket vatten man ska dricka efter en timmes träning är att man förlorar ungefär en halv till en liter vätska från kroppen. Träningens intensitet och förhållanden påverkar hur mycket vätska man förlorar.

Läs mer

Sömn och träning

När man rör på sig mycket är det viktigt att man låter kroppen vila och återhämta sig. Sovtiden är inte bara vila för kroppen, utan också en aktiv återhämtningstid. Tillräcklig sömn är nödvändig för hjärnan och kroppen. Vår stressiga livsstil måste kompenseras med tillräcklig vila och återhämtningstid från mentala och fysiska påfrestningar.

Läs mer

Barn, unga och träningsglädje

Regelbunden och varierad motion garanterar bra förutsättningar för barn och ungdomar för många år framöver. Träningen ska alltid ske på barns och ungdomars villkor, och motsvara deras önskemål, behov och möjligheter. På det sättet blir träningen en livslång vän!

Läs mer

PROfeel® träningstips

Att få in motion i vardagen behöver inte vara så svårt. Den bästa träningen är den träning som blir av! Har du inte så mycket tid kan du träna hemma och det kan räcka med ett enkelt 15 minuters pass några gånger i veckan, även små steg ger med tiden resultat.

Läs mer

Vi är gjorda för rörelse

Läs mer om hur du kan komma igång med din träning! Vi är gjorda för rörelse och om man hittar rätt träningsform blir det helt plötsligt också kul. och Genom träning blir vi både starkare och piggare, dessutom finns det massor av forskning som visar att även minnet och många andra av hjärnans förmågor förbättras.

Läs mer