Fortsätt till innehållet

25.5.2020

Svenskarnas hälsoråd för att må bra även den här sommaren

Svenskarnas hälsoråd för att må bra även den här sommaren

Nya studieresultat visar att svenskarna är tuffare mot sig själva än mot kompisarna när det kommer till kostråd. Till sig själv säger man att man borde äta mer hälsosamt, men vännerna ber man slappna av och äta det som får en att må bra. Hälsoföreläsaren Sofia ”PT-Fia” Ståhl menar att man inte ska pressa sig själv i valet mellan gott och hälsosamt, särskilt när sommaren kanske inte blir som man tänkt sig.

”Tänk på dig själv, ät det som får dig att må bra”, verkar vara svenskarnas vanligaste råd till vännerna när det gäller mat. Det visar Magrapporten® 2019 – Sveriges största undersökning om maghälsa, som genomförts för fjärde gången av Kantar Sifo på uppdrag av Valio. Drygt var tredje svensk tycker också att andra ska slappna av med maten och njuta mer. På frågan om vilket tips man skulle ge sig själv, var rådet ”Ät mer hälsosamt” vanligare än för hur man tycker vännerna ska tänka. Inför sommarens middagar och frestelser menar Sofia ”PT-Fia” Ståhl att det är en vettig utgångspunkt att försöka att skapa balans där du befriar dig från hets.

– I dessa oroliga tider behöver vi, kanske mer än någonsin, utgå från en omtänksam utgångspunkt. Försök att skapa en vettig balans mellan rörelse, pauser, vispad grädde till jordgubbarna och smoothies, säger Sofia Ståhl, känd som PT-Fia, coach och föreläsare på temat hälsa. Det är ju inget nytt att mjölksyrabakterier, som kan finnas naturligt i ingredienserna till en smoothie, också kan bidra till en balanserad mage, fortsätter Sofia.

Unika bakterier i valfri form
I Valios Kefir finns både bakterie- och syrningskultur. Den går att söta med frukt och bär eller honung, till en läskande smoothie eller som topping i frukostskålen. Det forskas huruvida syrade livsmedel som Kefir och yoghurt även kan ha en god inverkan på immunförsvaret och tarmflorans mångfald.

Fakta om Kefir
Valio Kefir är en syrad mejeriprodukt. Den innehåller världens mest väldokumenterade mjölksyrabakterie, Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) och rikligt med D-vitamin som bidrar till immunförsvarets normala funktion. Kefirkulturen i Valios laktosfria Kefir ger en mjuk smakprofil, en lätt porlande konsistens och lång hållbarhet. Läs mer om Valios syrade produkter här.

Fakta från undersökningen:
Topp 5 – svenskarnas råd till sig själva när det gäller mat

  1. Tänk på dig själv, ät det som får dig att må bra – 44 %
  2. Ät mer hälsosamt – 41 %
  3. Ät mer grönt – 39 %
  4. Fortsätt äta som du gör – 34 %
  5. Slappna av med maten, njut mer – 25 %

Topp 5 – svenskarnas råd till sina vänner när det gäller mat

  1. Tänk på dig själv, ät det som får dig att må bra – 45 %
  2. Slappna av med maten, njut mer – 33 %
  3. Tänk inte så mycket på vad andra tycker kring mat – 31 %
  4. Ät mer hälsosamt – 30 %
  5. Ät mer grönt / Stressa mindre/oroa dig inte så mycket kring maten – 27 %

Om undersökningen:
Valio har sedan början av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 13-19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 896 personer mellan 16–34 år, 750 personer mellan 35–55 år och 355 personer mellan 56–79 år. De intervjuade ingår i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel. Intervjutiden var cirka 18 minuter och svarsfrekvensen 26 %. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 957 personer.

För mer information eller högupplösta bilder, kontakta:
Kalle Löfstrand, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: kalle.l@shomei.se
Mobil: 0733-58 26 65

Anette Björnlund, media och kommunikationschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Telefon: 08-725 51 50

Läs de senaste nyheterna