Semmeltårta

Semmeltårta

Semmeltårta

Vad sägs som en semmeltårta till den riktiga semmelälskaren? Denna goda tårta är precis som semlan fylld med mandelmassa och vispgrädde.

10 Portioner
30 min
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

Bas

2 ½ dl
25 g
Jäst
1 st
Ägg
1 dl
Socker
1 ½ tsk
Kardemumma, malen
½ tsk
Salt
7 ½ dl
Vetemjöl
75 g

Pensling

1 st
Ägg
3 msk
Mandelspån
1 msk
Florsocker

Fyllning

300 g
Mandelmassa
4 dl
1 tsk
Vaniljsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader och smula ned jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt och blanda.
  2. Tillsätt mjölet gradvis och sedan det mjuka smöret på slutet. Knåda degen tills den dras bort från skålens sidor. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  3. Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda väl.
  4. Forma degen till en slät och rund bulle. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 2 timmar.
  5. Pensla med ägg och strö över mandelspån. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Täck bullen med bakplåtspapper på slutet för att den inte ska mörkna för mycket om det behövs.
  6. Fyllning

  7. Vispa grädden fluffig och tillsätt vaniljsocker.
  8. Skär av locket på bullen efter den svalnat och fyll den med mandelmassa och grädde.
  9. Lägg på locket, pudra över florsocker och servera.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.